Άνοιξαν τη συζήτηση για τα F-35 Τραμπ και Ερντογάν  

-
205

Το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς F-35, από το οποίο η Ουάσινγκτον απομάκρυνε την Τουρκία με αφορμή την αγορά από την Άγκυρα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, συζητούν απόψε Τραμπ και Ερντογάν.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πρόεδροι παρέστησαν πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο και Γουίλμπουρ Ρος. Όταν μάλιστα ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ για το πρόγραμμα των F-35, η απάντηση του Αμερικανού προέδρου ήταν: «Για αυτό είμαστε εδώ, το συζητάμε με τους θαυμάσιους γερουσιαστές μας. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Κάτι θα βρούμε. Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε».

Ο Ερντογάν επέκρινε τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα για το ΝΑΤΟ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας τες «απαράδεκτες», ενώ ο Τραμπ είπε ότι η Τουρκία είναι «πολύ απογοητευμένη».

Νωρίτερα πάντως, έξω από τον Λευκό Οίκο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν και καλούσαν τον Τραμπ να προστατεύσει τους Κούρδους που απειλούνται από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.