Απαίτηση Θρακών – Να κλείσει το τελωνείο Κήπων, “πύλη” εισόδου του κορονοϊού

Απαίτηση Θρακών – Να κλείσει το τελωνείο Κήπων, “πύλη” εισόδου του κορονοϊού

Ενώ η Τουρκία δίνει στοιχεία με το σταγονόμετρο, έκλεισαν πανεπιστήμια, καφέ, εστιατόρια, χαμάμ, σχολεία, γυμναστήρια, κάποια ξενοδοχεία κ.α. Τα τουριστικά λεωφορεία από την Τουρκία στην Ελλάδα μεταφέρουν μαζικά τους μουσουλμάνους φοιτητές που σπουδάζουν –και με το που έκλεισαν τα πανεπιστήμια επιστρέφουν στη Θράκη–, παράλληλα με άλλους επισκέπτες.

Το προαναφερθέν γεγονός προβληματίζει, καθώς στο τελωνείο της γέφυρας Κήπων δεν υπήρξε η ελάχιστη πρόνοια θερμομέτρησης που γίνεται σε όλα τα δημόσια και δημοτικά κτήρια στην Αλεξανδρούπολη και σε πολλούς χώρους. Όλοι περνούν καλοδεχούμενοι ανεξαρτήτως από πού προέρχονται και πριν κλείσουν τα σύνορα Τουρκίας-Ιράν.

Από την πλευρά της η Τουρκία διαμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί φορτηγά που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας αν δεν παραμείνουν 14 μέρες στα σύνορα. Η ουρά που έχει σχηματιστεί από τις νταλίκες, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες και διήλθαν από την Ιταλία, ξεπερνά τα πέντε χιλιόμετρα και δείχνει τη μετατόπιση του προβλήματος στα δικά μας γεωγραφικά όρια.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα κάνουν οι Τούρκοι το σχετικό βήμα για το κλείσιμο του τελωνείου των Ιψάλων. Ο λόγος είναι πως βλέπουν την καθημερινή διόγκωση του προβλήματος του κορονοϊού που αναπτύσσεται με αριθμητική πρόοδο. Βέβαια το γεγονός αυτό θα στοιχίσει εκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της.

Αποκοπή από ξένες αγορές

Οι πιέσεις εκ των ένδον είναι πολύ μεγάλες γιατί στην Τουρκία έχουν την παραγωγή τους πολλές πολυεθνικές εταιρίες, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο και τα φθηνά εργατικά χέρια. Αν συμβεί το κλείσιμο των συνόρων το αποτέλεσμα θα είναι να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος με τις ξένες αγορές και τη διάθεση των προϊόντων τους.

Η πεποίθηση συλλογικών φορέων και κατοίκων που ήδη ζουν την πραγματικότητα –με την αυξημένη επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεων, της αστυνομίας, της συνοριοφυλακής, του λιμενικού (όπως επίσης και των ξένων δυνάμεων που συμπράττουν στη διαφύλαξη των εκτεταμένων συνόρων του Έβρου πάνω από 200 χλμ)– είναι να κλείσει το τελωνείο για λόγους προστασίας των κατοίκων και της δημόσιας υγείας. Τα επιχειρήματα πολλά.

Την αναστολή της λειτουργίας του τελωνείου Κήπων Έβρου για τους ταξιδιώτες, ζητά και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, εν όψει της σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ο αντιπεριφερειάρχης που συναντήθηκε με στελέχη του τελωνείου, ζητά να επιτρέπεται μόνο η διέλευση φορτηγών με εμπορεύματα.

Έκκληση να κλείσει το τελωνείο

Ο πρόεδρος Κώστας Χατζημιχαήλ και ο γενικός γραμματέας Αντώνης Φραντζής της Ομοσπονδίας Εμπορίου-Επιχειρηματικότητας Θράκης υπογράφουν μια επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα. Σε αυτήν αποτυπώνεται η αγωνία του κλάδου και η θέληση όλων να κλείσει για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας το τελωνείο Κήπων Έβρου, μιας και ο κορονοϊός στη γειτονική χώρα καλπάζει.

Και στην Τουρκία έχουν κλείσει σχολεία, πανεπιστήμια, εστιατόρια, χαμάμ, γυμναστήρια, καφετέριες, ενώ οι ανακοινώσεις για προσβεβλημένους και θύματα γίνονται με το σταγονόμετρο. Ειδικότερα τονίζεται στην επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη συνοριογραμμή Ελλάδος Τουρκίας στον Έβρο αναφορικά με το μεταναστευτικό, έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Θράκης, και δη της ελληνοτουρκικής μεθορίου, προκαλεί η ραγδαία εξάπλωση του SARS-Cov-2 στη γείτονα χώρα. Το γεγονός δε ότι το συνοριακό σημείο των Κήπων Έβρου παραμένει ανοικτό για διελεύσεις επισκεπτών και εισόδους στη χώρα τουρκικών φορτηγών οχημάτων, παρά το ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου, θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία στον Έβρο και τη Θράκη.

Επισημαίνουμε ότι η Τουρκία ανακοίνωσε ελάχιστα κρούσματα του ιού, γεγονός το οποίο η επιστημονική κοινότητα αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό καθώς η εξάπλωση του ιού είναι παγκόσμια αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η Τουρκία συνορεύει με χώρες οι οποίες έχουν πληγεί σοβαρά από την ασθένεια όπως το Ιράν όπου μαίνεται εδώ και εβδομάδες επιδημία του Covid-19 με εκατοντάδες νεκρούς.

Ως Ομοσπονδία Εμπορίου-Επιχειρηματικότητας Θράκης η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους μίας περιοχής η οποία δεν έχει πληγεί ακόμη από την πανδημία και αφουγκράζεται την αγωνία και τον φόβο, κάνουμε ύστατη έκκληση σε εσάς και την ελληνική Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το συνοριακό σημείο διέλευσης των Κήπων στον Έβρο ως αποφασιστικό μέτρο πρόληψης της εξάπλωσης του Covid-19 σε όλη την ελληνική επικράτεια».

Επιστολή στον πρωθυπουργό

Με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Επιμελητήριο Έβρου ζητά την “αναστολή λειτουργίας συνοριακού σταθμού Κήπων” μεταφέροντας τις ανησυχίες και της τοπικής κοινωνίας. Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Η ταχύτατη εξάπλωση του κορονοϊού COVID-19 σε περισσότερες από 117 χώρες, έχει αναγκάσει τις περισσότερες κυβερνήσεις να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο καταγράφονται 368 θάνατοι στην Ιταλία, 113 στο Ιράν και 105 στην Ισπανία. Τα δεδομένα αυτά έχουν αναγκάσει πολλά ευρωπαϊκά κράτη να προβούν σε διακοπή των οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και σε κλείσιμο των συνόρων τους προκειμένου να περιορίσουν τη ραγδαία εξάπλωση και την περαιτέρω εξάπλωση του φονικού ιού.

Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει ανακοινώσει 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού COVID-19 και έχει θέσει σε καραντίνα 10.330 άτομα που είχαν ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, όμως, εκφράζονται ανησυχίες ότι τα κρούσματα στη γείτονα χώρα είναι περισσότερα λόγω και των ανατολικών συνόρων της με το Ιράν, δηλαδή την τρίτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως. Ως εκ τούτου, η Τουρκία θεωρείται χώρα προέλευσης υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των χωρών που συνορεύουν με αυτή.

Ενόψει των ανωτέρω δεδομένων θεωρούμε ότι επιβάλλεται η λήψη μέτρων για την προστασία των κατοίκων του Έβρου αλλά και των εργαζομένων στο τελωνείο και ειδικότερα η απαγόρευση διερχομένων από το συνοριακό σταθμό των Κήπων, όπου μέχρι σήμερα παρατηρείται αυξημένη κίνηση επιβατών και οχημάτων.

Η κυβέρνηση έχει λάβει μέχρι σήμερα όλα εκείνα τα πρόσφορα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσής του. Θεωρούμε, όμως, ότι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία πολιτών από και προς την Τουρκία ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων του Έβρου και ως εκ τούτου για την υγεία όλων των Ελλήνων. Είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιοι φορείς θα εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή το ζήτημα και θα λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την προστασία όλων μας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΕΒΡΟΥ Χριστόδουλος Τοψίδης»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι