Απάντηση του ΟΠΙ σε δημοσιεύματα περί "δήθεν αποδοχής δωρεάς" της ΑΕΠΙ

-

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να αποδέχθηκε δωρεά από την ΑΕΠΙ, το 2008, απαντά ο  Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Στην απάντησή του ο ΟΠΙ προτάσσει ότι ο Οργανισμός ουδέποτε αποδέχθηκε ποσό από την ΑΕΠΙ, ως δωρεά, και ότι η τότε και νυν διευθύντριά του δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΟΠΙ, το 2008 ο Οργανισμός «βρίσκονταν σε νομική διένεξη για οφειλές (από την ΑΕΠΙ) βάσει του άρθρου 69 παρ. 2 ν. 2121/1993». Στο Δελτίο υπογραμμίζεται επίσης ότι η ΑΕΠΙ, έπειτα από προσωπικές συνεννοήσεις με τον τότε Πρόεδρο του ΟΠΙ, όπως αναφέρεται στα πρακτικά, κ. Σπυριδάκη, «κατέθεσε στις 13.11.2008 ποσό 120.000 ευρώ στον λογαριασμό του ΟΠΙ».

Το λογιστήριο του Οργανισμού (ΟΠΙ), έπειτα από υποδείξεις του τότε Προέδρου του «το κατέγραψε ως δωρεά μέχρι το ΔΣ του ΟΠΙ να αποφανθεί εάν θα κάνει δεκτή την εν λόγω δωρεά ή όχι». Για τον λόγο αυτό, όπως εξηγεί ο Οργανισμός, «η απόδειξη του ΟΠΙ που δημοσιεύθηκε στο Έθνος, φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου κ. Σπυριδάκη».

Ωστόσο, στην 166η συνεδρίασή του, στις 20 Νοεμβρίου 2008, το ΔΣ του ΟΠΙ έκρινε επί λέξει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το ΔΣ ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης με την επωνυμία «ΑΕΠΙ» [...] κατέβαλε στον ΟΠΙ το ποσό των 120.000,00 ευρώ ως αποτέλεσμα της συνεννοήσεως μεταξύ ΑΕΠΙ και Προέδρου ΟΠΙ [...]. Το ΔΣ ομόφωνα αποδέχθηκε το ποσό των 120.000 ευρώ από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης με την επωνυμία «ΑΕΠΙ», εκλαμβάνοντας το ως αποτέλεσμα εξωδικαστικού συμβιβασμού μέρους απαιτήσεων μεταξύ ΟΠΙ και ΑΕΠΙ». 

Στο Δελτίο Τύπου του ΟΠΙ αναφέρεται επίσης ότι τα οικονομικά του Οργανισμού είναι «αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου (άρθρο 3 παρ. 8 π.δ/τος 311/1994 καταστατικό ΟΠΙ)» και ότι «ουδεμία ανάμειξη έχει ο Διευθυντής του».

Συμπερασματικά, ο ΟΠΙ υπογραμμίζει ότι:

  • «Ουδέποτε αποδέχθηκε ως δωρεά το ποσόν των 120.000 ευρώ που κατέθεσε η ΑΕΠΙ στον τραπεζικό λογαριασμό του και θεώρησε ότι το ως άνω ποσόν κάλυπτε τμήμα των απαιτήσεών του έναντι της ΑΕΠΙ. 
  • Στην όλη υπόθεση δεν είχε καμία ανάμειξη η τότε και τώρα διευθύντρια του ΟΠΙ Ειρήνη Σταματούδη».

Κανονικά οι δίκες και ο έλεγχος

Στην απάντησή του ο ΟΠΙ επισημαίνει ακόμη ότι συνέχισε κανονικά και με πλήρη συνέπεια όλες τις δίκες σε βάρος της ΑΕΠΙ και εκτιμά «ότι αυτού του είδους τα δημοσιεύματα δρομολογούνται για να αποκρυβεί το γεγονός ότι ο ΟΠΙ και προσωπικά η Διευθύντριά του διενήργησαν τους διαχειριστικούς ελέγχους στην ΑΕΠΙ μέσω της ελεγκτικής εταιρείας ERNST & YOUNG».

Αναφερόμενος μάλιστα ο Οργανισμός στην εξέλιξη αυτών των ελέγχων υπογραμμίζει: «Από τον Νοέμβριο του 2013 που έγινε η καταγγελία της ΜΕΤΡΟΝ κατά της ΑΕΠΙ, ο ΟΠΙ ξεκίνησε άμεσα τον έλεγχο. Μετά τις νομικές προσπάθειες της ΑΕΠΙ να αποφύγει τον έλεγχο που βασίσθηκαν σε κενά του νομοθετικού πλαισίου, ο ΟΠΙ ζήτησε και άλλαξε το 2014 τους όρους διενέργειας ελέγχων. Ακολούθως το 2015 ζήτησε από το υπουργείο να ξεκινήσει εκ νέου ο έλεγχος. Αμέσως μόλις περιήλθαν στα χέρια του ΟΠΙ τα δύο πορίσματα του ελέγχου, προσωπικά η διευθύντριά του Ειρήνη Σταματούδη τα κατάθεσε στον εισαγγελέα για τις διαχειριστικές χρήσεις από το 2011 έως το 2016 (αρ. πρωτ. ΟΠΙ 29306/7.2.2017 και 31585/21.11.2017). Τα δύο πορίσματα δρομολόγησαν τις μετέπειτα εξελίξεις που έβγαλαν στην επιφάνεια το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ. Οι καταθέσεις αυτές προηγήθηκαν οποιασδήποτε άλλης κατάθεσης στην Εισαγγελία και σήμερα η οικογένεια Ξανθόπουλου διερευνάται για επτά σοβαρά κακουργήματα».

Κλείνοντας την απάντησή του ο ΟΠΙ σημειώνει ότι «το σκάνδαλο, το οποίο αποκάλυψε, υπήρξε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον τομέα του πολιτισμού τα τελευταία χρόνια» και διαβεβαιώνει ότι «παραμένει ταγμένος στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, της διαφάνειας και της νομιμότητας». 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.