Απειλεί ευθέως του Κούρδους ο Άσαντ εάν δεν...

-

Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ απειλεί ανοιχτά τις αραβοκουρδικές δυνάμεις που υποστηρίζει η Ουάσινγκτον, με σκοπό την ανάκτηση των περιοχών που αυτοί ελέγχουν στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Άσαντ δήλωσε "ανοιχτός" σε διαπραγματεύσεις με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), την δύναμη που αποτελείται από Κούρδους και Άραβες μαχητές και υποστηρίζεται από την Ουάσινγκτον, αλλά "αν αυτό δεν προχωρήσει, θα απελευθερώσουμε τα εδάφη (που κατέχουν) με τη βία", σημείωσε.

"Οι Αμερικανοί θα πρέπει να φύγουν, με κάποιον τρόπο θα φύγουν. Πήγαν στο Ιράκ χωρίς καμία νομική βάση, και δείτε τι τους συνέβη. Πρέπει να πάρουν το μάθημα αυτό. Το Ιράκ δεν είναι η εξαίρεση και η Συρία δεν είναι η εξαίρεση. Ο λαός δεν θα ανεχθεί άλλο τους ξένους στην περιοχή αυτή", είπε.

Μάχες ξέσπασαν στα τέλη Απριλίου ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους μαχητές των SDF στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που είναι πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου, και το οποίο ήλεγχαν προηγουμένως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Αυτοί εκδιώχθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής έπειτα από πολλές επιχειρήσεις που έγιναν εναντίον τους.

Η επαρχία αυτή αποτέλεσε μήλο της Έριδος ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ, που υποστηρίζονταν από την ρωσική αεροπορία, και τους SDF, που υποστηρίζονταν από τον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσινγκτον, με καθεμία πλευρά να προσπαθεί να αποτρέψει την πρόοδο του αντιπάλου του.

Σήμερα οι δυνάμεις του Άσαντ ελέγχουν την πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, αλλά και όλη την δυτική όχθη του Ευφράτη, ενώ οι SDF στρατοπεδεύουν στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.