Απελαύνει Ρώσους διπλωμάτες ως κατάσκοπους η Βουλγαρία

-

Δύο Ρώσους διπλωμάτες προτίθεται να απελάσει η Βουλγαρία με την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις διενέργειας κατασκοπείας.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, «ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Βουλγαρία θα κληθεί σε συνάντηση εντός της ημέρα. Θα ενεργήσουμε όπως πρέπει να ενεργήσουμε και οι εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλο κατασκοπείας διπλωματικοί υπάλληλοι θα θεωρηθούν ανεπιθύμητα πρόσωπα». Η ίδια επισήμανε ότι η εισαγγελία της Βουλγαρίας ενημέρωσε με επιστολές της το υπουργείο Εξωτερικών για τις δραστηριότητες των δύο διπλωματών, οι οποίες αποδεικνύονται με στοιχεία, όπως και για τις κατηγορίες που τους προσάπτει.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση της εισαγγελίας αναφέρεται ότι ο ένας εκ των διπλωματών είναι πρώτος γραμματέας του προξενικού τμήματος της ρωσικής πρεσβείας και διενεργούσε κατασκοπεία από το 2017 , συγκεντρώνοντας πληροφορίες για το εκλογικό σύστημα της χώρας. Ο δεύτερος διπλωμάτης εργάζεται στην εμπορική αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Σόφια και συνέλεγε πληροφορίες που αφορούν στην ενέργεια και την ενεργειακή ασφάλεια από τον Οκτώβριο του 2018, μερικές από τις οποίες συνιστούν κρατικά απόρρητα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Σόφια Ανατόλι Μακάροφ δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά δεν είχε καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.