Από νιτρικό αμμώνιο η έκρηξη στη Βηρυτό - 78 οι νεκροί

-

Σύμφωνα με δήλωση του πρωθυπουργού του Λιβάνου, εξερράγησαν πάνω από 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, και η ποσότητα αυτή βρισκόταν στην αποθήκη για τουλάχιστον έξι χρόνια.Το νιτρικό αμμώνιο είναι ύλη για σύνθεση λιπάσματος αλλά και εκρηκτικών υλών και πρέπει να φυλάσσεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Ακόμα και όταν έχει τις προδιαγραφές για λίπασμα και όχι για βόμβα, στην ΕΕ υπάρχουν πολύ αυστηρές οδηγίες για τον τρόπο αποθήκευσης αλλά και για την περιεκτικότητά του σε άζωτο και για το χώρο φύλαξης και την ανθεκτικότητα του χημικού σε υψηλές θερμοκρασίες. Η οδηγία της ΕΕ αναφέρει ότι πολλά κράτη μέλη μπορεί να μην θέλουν να διέρχεται από το έδαφός τους. Επισης αναφέρεται ότι τα ανόργανα άλατα ή οι αδρανείς ουσίες που εισέρχονται στο λίπασμα για τη σύνθεση του προϊόντος, δεν πρέπει να αυξάνουν την ευαισθησία του λιπάσματος στην θερμότητα και την τάση του να εκρήγνυται.

Είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στην Πόλη της Οκλαχόμα, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.

Οι νεκροί εν τω μεταξύ στο Λίβανο έφτασαν τους 78 και οι τραυματίες τις 4.000. Στα ύψη βρίσκεται η ανησυχία για αύξηση του αριθμού των θυμάτων καθώς υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια, ενώ συνεχίζεται και τις βραδινές ώρες το τιτάνιο έργο των διασωστών.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.