Αποχωρεί το Γιαβούζ από τα κυπριακά ύδατα λόγω Μέρκελ;

-

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα philenews της κυπριακής εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος" το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αποχωρεί από το σημείο όπου βρισκόταν καθ΄όλο το προηγούμενο διάστημα διεξάγοντας έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ρότα του δείχνει να κατευθύνεται μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη προς την Τουρκία. Η αναχώρηση του Γιαβούζ και η πορεία του δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς την κατεύθυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το philenews.

Η Μέρκελ το ζήτησε για να μην περάσουν οι κυρώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του ίδιου μέσου, κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η Α. Μέρκελ ότι αναμένει από τουρκικής πλευράς ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής navtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο όντως επιστρέφει στην Τουρκία ή απλώς αλλάζει θέση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.