Αποχώρηση Κούρδων μαχητών από την Μανμπίτζ ανακοίνωσε η Δαμασκός

-

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση «περίπου 400 Κούρδων μαχητών» από την περιοχή της Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, λίγες ημέρες μετά την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, έπειτα από έκκληση των  Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Στο παρελθόν, οι YPG, η κυριότερη κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση, είχε διαβεβαιώσει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Μάνμπιτζ, αλλά η Άγκυρα δεν έπαψε να ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε και απειλούσε με επίθεση εναντίον της πόλης.

Η Μάνμπιτζ απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα και η τοποθεσία της θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο όπου «διασταυρώνονται» οι τρεις εδαφικοί τομείς υπό την επιρροή της Ρωσίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Με την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχουν προκληθεί ανησυχίες για το ποιες δυνάμεις θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό που δημιουργείται. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιφέρειά της ενώ η Τουρκία συγκεντρώνει στρατό στα σύνορα και απειλεί με επίθεση.

Στις 28 Δεκεμβρίου το YPG, επιβεβαίωσε την απόσυρση των δυνάμεών του από την περιοχή ενώπιον των «τουρκικών απειλών» και κάλεσε το συριακό στρατό να επανέλθει στις θέσεις του. Την ίδια μέρα η Δαμασκός ανακοίνωσε την ανάπτυξη κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της Μάνμπιτζ.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο που εμφανίζει μια αυτοκινητοπομπή, στην οποία επέβαιναν μαχητές σε στρατιωτικές στολές, κρατώντας σημαίες του YPG ή των SDF, ενός συνασπισμπού αραβοκουρδικών δυνάμεων.

Άλλες περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια και βορειοανατολικά Συρία βρίσκονται στα ανατολικά του Ευφράτη.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας εκπρόσωπος των YPG δεν τοποθετήθηκε επί της ανακοίνωσης της Δαμασκού, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόνισε ότι «οι μαχητές που αποχώρησαν σήμερα δεν ανήκαν στις δυνάμεις του YPG, αλλά σε πολιτοφυλακές», συμμαχικές με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.