Αποχωρούν με δόσεις οι Αμερικανοί από την συμφωνία για τους πυραύλους Μέσου Βεληνεκούς

-

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν αύριο Σάββατο την συμμόρφωσή τους προς την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) με τη Ρωσία και θα αποσυρθούν από αυτήν, μέσα σε έξι μήνες, αν η Μόσχα δεν σταματήσει να την παραβιάζει, όπως υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στην συμφωνία-ορόσημο του 1987 για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η Μόσχα θα ενημερωθεί επισήμως το Σάββατο, με γραπτή δήλωση, για την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου.

«Αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τη συνθήκη INF και θα αρχίσουν τη διαδικασία αποχώρησης», η οποία «θα ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες, εκτός αν η Ρωσία σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, καταστρέφοντας όλους τους πυραύλους της, τους εκτοξευτήρες της και τους εξοπλισμούς που παραβιάζουν το κείμενο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Τραμπ. Ο Πομπέο ωστόσο διαβεβαίωσε πως η Ουάσινγκτον είναι πλέον «έτοιμη» να συνεχίσει να συζητεί με τη Ρωσία «το θέμα του αφοπλισμού».

Εντωμεταξύ, πριν ακόμη η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώσει την αναμενόμενη απόφασή της, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή τους από τη συνθήκη «εξαιρετικά ανεύθυνη» και τη συνθήκη «απαραίτητη», κυρίως για «την ευρωπαϊκή ασφάλεια». Παραλλήλως, η Μόσχα διαψεύδει ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβιάζει τη συνθήκη και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι είναι εκείνη που προβαίνει σε παραβιάσεις.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι οι σύμμαχοι «υποστηρίζουν πλήρως» την αποχώρηση των ΗΠΑ από την INF, τονίζοντας ότι αποτελεί «απάντηση στους σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια που δημιουργούνται από τις κρυφές δοκιμές, παραγωγή και ανάπτυξη από τη Ρωσία εκτοξευόμενων από το έδαφος πυραυλικών συστημάτων κρουζ 9M729».

Παραλλήλως, Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον έχει ξεκινήσει ήδη διαδικασίες και συντονισμό των υπηρεσιών της προκειμένου να καθοριστεί αν θα επιδιώξουν παράταση της νέας πυρηνικής Συνθήκης Start με τη Ρωσία, όταν αυτή εκπνεύσει τον Φεβρουάριο του 2021.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) προκαλεί ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στο Βερολίνο με τον Γερμανό υπουργό  Χάικο Μάας να σημειώνει ότι «θα υπάρχει λιγότερη ασφάλεια χωρίς τη συνθήκη».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.