Απορρίπτει και η Ουγγαρία τις επικρίσεις ΟΗΕ για το μεταναστευτικό

-

Τις επικρίσεις από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ό,τι αφορά την πολιτική της στο μεταναστευτικό απέρριψε η Ουγγαρία.

«Ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις κυβερνήσεις προτού εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα θα βοηθούσε, οπωσδήποτε, να προωθηθεί ο κοινός μας σκοπός για προστασία των ατομικών δικαιωμάτων», δήλωσε η Ουγγαρέζα πρεσβευτής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού στην Γενεύη.

Η Ουγγαρέζα πρεσβευτής απαντούσε στις επικρίσεις της νέας Ύπατης Αρμοστή, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία έλαβε γνώση «σοκαριστικών αναφορών», σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες που κρατούνταν σε ζώνες διέλευσης στα ουγγροσερβικά σύνορα στερούνταν ακόμη και τροφής.

Η Μπατσελέτ, παρουσιάζοντας χθες τις θέσεις της, έβαλε στο στόχαστρο την μεταναστευτική πολιτική της Ουγγαρίας. Επέκρινε επίσης τα μέτρα που έλαβε η ουγγρική κυβέρνηση, τα οποία «επιτρέπουν στις αρχές να συλλαμβάνουν και να απαγγέλλουν ποινικές κατηγορίες» σε όποιον «φέρεται να βοήθησε ένα άτομο να υποβάλει αίτημα ασύλου, να αποκτήσει άδεια παραμονής ή να αναλάβει οποιαδήποτε άλλη απολύτως νόμιμη δράση».

Η Χόρβατ δήλωσε από την πλευρά της ότι «κανείς δεν κρατείται στις ζώνες διέλευσης στην Ουγγαρία» και ότι «τροφή παρεχόταν και θα εξακολουθήσει να παρέχεται στα άτομα που έχουν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου». Διευκρίνισε επίσης ότι τα μέτρα για την σύλληψη όσων διευκολύνουν μετανάστες ισχύουν «εφόσον ο παραβάτης γνωρίζει ότι το αίτημα για χορήγηση ασύλου θα απορριφθεί με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία».

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.