Ασύμβατη η ουγγρική νομοθεσία προς την ευρωπαϊκή στις "τράνζιτ ζώνες" μεταναστών ή προσφύγων

-

Ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, αναφέρει ότι η ουγγρική νομοθεσία είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή όσον αφορά ειδικά στους αιτούντες ασύλου.

Ένα μήνα νωρίτερα είχε ζητηθεί από την Ουγγαρία να απελευθερώσει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Ρέσκε, στα σύνορα με την Σερβία. Η Ουγγαρία ανακοίνωσε τότε ότι θα τον κλείσει -τον είχε ανοίξει το 2015.

Αυτήν την φορά, το Δικαστήριο επελήφθη προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διαπιστωθεί κατά πόσον η ουγγρική νομοθεσία στον τομέα αυτόν  είναι αντίθετη προς το ισχύον δίκαιο στην Ένωση.

Ο γενικός εισαγγελέας Πριιτ Πίκαμε θεωρεί ότι «η Ουγγαρία αθέτησε τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το δίκαιο της Ένωσης σε μεγάλο μέρος της εθνικής της νομοθεσίας ως προς τους αιτούντες ασύλου και τους πολίτες τρίτων χωρών χωρίς άδεια παραμονής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Διαπιστώθηκε ότι δεν διασφαλίζεται η αποτελεσματική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, ότι παραβιάζονται οι εγγυήσεις περί διεθνούς προστασίας, ότι κρατούνται παράτυπα οι αιτούντες ασύλου σε ζώνες τράνζιτ και ότι απομακρύνονται με παράνομο τρόπο οι πολίτες τρίτων χωρών χωρίς άδεια παραμονής. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι αιτούντες ασύλου δεν επιτρέπεται να παραμείνουν σε ζώνη τράνζιτ για χρονικό  διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων εβδομάδων.

Ο γενικός εισαγγελέας απέρριψε το επιχείρημα της Ουγγαρίας σύμφωνα με το οποίο η μεταναστευτική κρίση του 2015 οδήγησε την κυβέρνηση σε εξαιρέσεις, γιατί δεν μπορούσε διαφορετικά να τηρήσει την δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια της χώρας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.