Αύριο συσκέπτονται στον ΟΗΕ για “κλίμα και ειρήνη” με απειλές για βέτο

Αύριο συσκέπτονται στον ΟΗΕ για “κλίμα και ειρήνη” με απειλές για βέτο

Με βασικό θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παγκόσμια ειρήνη συνεδριάζει αύριο, Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, του Μπόρις Τζόνσον. Για το θέμα, τα 15 κράτη μέλη έχουν αποκλίνουσες προσεγγίσεις.

Η συνεδρίαση γίνεται λίγες μέρες μετά την επάνοδο των ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα –την Συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι το 2015 και από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε το όλο εγχείρημα πολύ υψηλού κόστους για την αμερικανική οικονομία.

Οι περισσότερες ώρες έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να περιορισθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Εκτός του Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναμένονται παρεμβάσεις από τον επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον Αμερικανό απεσταλμένο για το κλίμα Τζον Κέρι, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Τυνησίας Κάις Σαΐντ, τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, του Βιετνάμ, της Κένυας, της Εσθονίας και της Νορβηγίας.

Οι ΗΠΑ και η Κινα, παρά τις μεγάλες διαφωνίες τους σε σειρά ζητημάτων, στο συγκεκριμένο πιθανόν να βρεθούν στην ίδια όχθη όπως και η Ρωσία, που ειναι μεγάλοι “παραγωγοί” ρύπων στον πλανήτη. Κίνα και Ρωσία (μέχρι πρότινος τουλάχιστον) δεν ήθελαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασχολείται με το κλίμα, όμως πληττόμενες χώρες όπως η Κένια και ο Νίγηρας ή η Τυνησία απεναντίας θεωρούν ότι είναι μέγα ζήτημα που απειλεί την ασφάλειά τους. Άλλες χώρες είναι επιφυλακτικές και δεν θέλουν «το Συμβούλιο Ασφαλείας να μεταμορφωθεί σε ένα νέο όργανο που θα ασχολείται με χρηματοδότηση, προσαρμογή και διαπραγματεύσεις» και δεν θέλουν το Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις για οικονομικές επιλογές, ακόμα κι αν κατανοούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις.

Για την περιοχή της Λίμνης Τσαντ στο κέντρο της Αφρικής, το πρόβλημα δεν είναι ένα ερώτημα «του αύριο», αλλά ήδη απασχολεί έντονα, καθώς η πρόσβαση σε υδάτινους πόρους μπορεί να προκαλέσει βία μεταξύ κοινοτήτων. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και η Ινδία και το Μεξικό, που έγιναν μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιανουάριο.

Το 2020 η Γερμανία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, συνέταξε προσχέδιο ψηφίσματος με στόχο να θεσπιστεί η θέση απεσταλμένου του ΟΗΕ και να δομηθούν καλύτερα οι προσπάθειες του Οργανισμού σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και στην ανάλυση των κινδύνων. Υπό την απειλή βέτο από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, η Γερμανία τελικά δεν έθεσε το κείμενο προς ψήφιση. Είναι προς το παρόν άγνωστο προς τα πού θα γείρει η ζυγαριά αύριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι