Αύξηση 11% στον κατώτατο μισθό και εκλογές το φθινόπωρο

-

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και την κατάργηση του υποκατώτατου  ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν με την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα ο μηνιαίος κατώτατος μισθός που θα ισχύει από τον  Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 650 ευρώ. η αύξηση ήταν αναμενόμενη, καθώς την είχε προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας, το ύψος της ωστόσο ήταν ανοιχτό και θα το ανακοίνωνε ο ίσιος ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στα σενάρια για πρόωρες εκλογές τονίζοντας: «Στόχος μας, τον Οκτώβριο του 2019 οι Έλληνες πολίτες να μπορούν πολύ ξεκάθαρα να συγκρίνουν την Ελλάδα τού σήμερα με τη χώρα που μας παρέδωσαν οι κυβερνήσεις του παλιού πολιτικού συστήματος τέσσερα χρόνια πριν». Πρόσθεσε επίσης ότι «όλοι έχουν αρχίσει ήδη να βλέπουν ότι η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα» και σημείωσε ότι πρόκειται για μία χώρα, «στην οποία δημιουργούνται όροι και προϋποθέσεις για να αφήσουμε πίσω μας την κρίση».

«Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της παρακμής, της χρεοκοπίας και του εκφυλισμού και να οικοδομήσουμε μία χώρα δυναμική, με αυτοπεποίθηση. Μία χώρα που στηρίζεται πια στις δικές της δυνάμεις. Μία χώρα πρωταγωνίστρια στην ευρύτερη περιοχή, στα Βαλκάνια, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παραλλήλως, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου, λέγοντας ότι αυτή η εξέλιξη «αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί κατεδαφίζει άλλο ένα από τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στο διεθνή δανεισμό».

Αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών την χαρακτήρισε ως ένα πολιτικό και ιστορικό γεγονός που σηματοδοτεί «την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονές μας, με τη Βόρεια Μακεδονία. Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φίλιας στα Βαλκάνια. Την ήττα του εθνικισμού, των εθνικισμών, και από τις δύο μεριές των συνόρων που είναι την ίδια στιγμή η νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους».

Αποπροσανατολισμό βλέπει η αντιπολίτευση

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι στην πραγματικότητα απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης εν μέσω αντιδράσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκτιμά η ΝΔ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τις Πρέσπες έβγαλε από το συρτάρι την αύξηση του κατώτατου μισθού. Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε ψηφίσει την αύξηση από τον Σεπτέμβριο, αλλά περίμενε να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για δώρο άδωρο κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι ο Τσίπρας «υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ» και ότι «σήμερα μετά από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ». Προσθέτει μάλιστα ότι η αύξηση αυτή «θα χαθεί από την μείωση του αφορολόγητου, που ο ίδιος ψήφισε».

Για απόπειρα παραπλάνησης κάνει λόγο και η Ένωση Κεντρώων, σημειώνοντας ότι ο Τσίπρας «αφού επί 4 χρόνια ακολούθησε πιστά την πολιτική λιτότητας, μείωσης μισθών και συντάξεων, έρχεται τώρα και υπόσχεται φανφάρες και αυξήσεις κατώτατων ορίων, νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.