Αυξήθηκαν κατά 75% οι διασωληνώσεις και κατά 32% οι νοσηλείες

-

Οι  "14 διασωληνωμένοι" δεν τρομάζουν ως αριθμός σε μια χώρα των 10 εκατ. κατοίκων. Ομως τρομάζει το γεγονός ότι μέσα σε ένα μήνα ο αριθμός εκείνων που χρειάστηκαν διασωλήνωση, αυξήθηκε κατά 75%.

Στα νοσοκομεία επίσης, ενώ αρχικά οι χρήζοντες νοσηλείας ήταν 70, με την έλευση των τουριστών έφτασαν σε πρώτη φάση τους 93 και τώρα, τους 123.

Στη Λάρισα για παράδειγμα, νοσηλεύονται με κορονοϊό σε θαλάμους αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου δεκαέξι άτομα . Από αυτούς, τα 12 περιστατικά είναι από τον νομό Λάρισας (οι νοσηλευόμενοι προέρχονται από την πόλη της Λάρισας και τον Αμπελώνα), τα δύο από τη Μαγνησία, το ένα από τα Τρίκαλα και άλλο ένα από την Καρδίτσα. Μάλιστα για να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός εισαχθέντων από τα τελευταία κρούσματα άνοιξαν με εντολή της διοίκησης 16 νέες κλίνες για κορoνοϊό στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου, εκεί όπου βρίσκονταν η δερματολογική και οφθαλμολογική κλινική.

Ο αριθμός των διαθεσίμων ΜΕΘ δεν ειναι επίσης διόλου σαφής και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσες θα χρειαστούν σε περίπτωση κορύφωσης του δεύτερου κύματος, γιατί ΜΕΘ χρειάζονται και για τροχαία, χειρουργεία, και άλλα περιστατικά πλην το Covid. Θεωρητικά αυξήθηκαν και έφθασαν τις 880. Πόσες είναι λειτουργικές και πόσες διαθέτουν εντατικολόγους, είναι άγνωστο. Το Ναυτικό Νοσοκομείο για παράδειγμα παραμένει το μόνο στρατιωτικό νοσοκομείο με θαλαμους αρνητικής πίεσης.

Αν και πέρασαν 3-4 μήνες σχετικής ηρεμίας και -λογικά- προετοιμασίας, το Ναυτικό εξακολουθεί να παραμένει το μόνο στρατιωτικό νοσοκομείο με τους απαραίτητους θαλάμους. Πιθανόν το ίδιο τέλμα να παρατηρείται και σε άλλους τομείς, όπως στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ. Ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επέμεινε προ τριών μηνών ότι χρειάζονται 2.000 ΜΕΘ και ο υπουργός υγείας τότε ενοχλήθηκε.

Μάσκα το 80-90% του πληθυσμού

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας, αντιπρύτανης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. θεωρεί ότι για να μην έχουμε κατάσταση χάους στα νοσοκομεία, οι επιλογές είναι lockdown ή μάσκα από το 80-90% του πληθυσμού. "Ήδη βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα" είπε, "και τρίτη λύση δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση. Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του απόψε  στην ΕΡΤ, "το δεύτερο κύμα έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή".

20 καλεσμένοι στο γάμο

Ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας απόψε στο ΣΚΑΙ ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί στους 20-30 καλεσμένους το πολύ ο αριθμός των παρευρισκομένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και τα βαφτίσια. «Ακροβατούμε σε σε ένα λεπτό σκοινί», προειδοποίησε και επέμεινε ότι κατά τη γνώμη του "αν δεν θέλουμε να πέσουμε,  πρέπει άμεσα να ληφθούν ακόμη πιο έντονα μέτρα απ΄όσα ανακοινώθηκαν".

Τα κρούσματα

H εικόνα των κρουσμάτων από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα

Η εικόνα των ασθενούντων από τις αρχές της πανδημίας μέχρι τώρα, δηλ. πόσοι έχουν νοσήσει ήπια ή βαρύτερα. Το πρώτο πικ ήταν στα τέλη Απρίλη με 1.850 ενεργά κρουσματα και τώρα  με 3.535.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.