Bloomberg: Τι νόημα έχει η ΕΕ αν δεν σταθεί απέναντι στην Τουρκία;

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Σκληρό για την Τουρκία άρθρο δημοσίευσε το αμερικανικό Bloomberg. Το άρθρο αναφέρει ότι η ΕΕ δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε την Ελλάδα στη διαμάχη της με την Τουρκία. Μάλιστα, ο αρθρογράφος διερωτάται ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της ΕΕ αν όχι να προστατεύει τα κράτη-μέλη της.

Το άρθρο έχει τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σταθεί δίπλα στην Ελλάδα στο θέμα της Τουρκίας” και υπότιτλο «είναι η ευκαιρία για ν’ αποδείξει η ΕΕ πως μπορεί να σταθεί ενωμένη έναντι μιας εξωτερικής απειλής». Ο οικονομικός και πολιτικός σχολιαστής Ferdinando Giugliano αναφέρει ότι «οι εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ειλικρίνεια από την ΕΕ».

«Μια χώρα – μέλος της, η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με εδαφικές διεκδικήσεις από ένα γειτονικό κράτος, την Τουρκία. Και αντί η Ένωση να υπερασπίζονται με σθένος την Ελλάδα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες κρατούν μια αμφιλεγόμενη στάση καθώς φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν αν εναντιωθούν στην Τουρκία. Αυτό, θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα για την Ένωση: Τι νόημα έχει αυτή η λέσχη κρατών αν δεν είναι έτοιμη να προστατεύσει τα μέλη της;», γράφει.

Θα αναθαρρήσουν και άλλοι

«Αυτός ο δισταγμός κινδυνεύει να προκαλέσει την δυσαρέσκεια της Αθήνας λίγα χρόνια μετά τον αδέξιο χειρισμό της ΕΕ όσον αφορά τότε στην κρίση χρέους της Ελλάδας. Κινδυνεύει επίσης να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη – μέλη. Αν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τους διχασμούς μέσα στην ΕΕ τότε και άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα θα κάνουν το ίδιο», προειδοποιεί.

«Η Τουρκία εδώ και χρόνια θέλει να επαναχαράξει τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα. Και αυτές οι μακροχρόνιες διεκδικήσεις της επανήλθαν δριμύτερες μετά τον πρόσφατο εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η  Τουρκία έγινε πιο επιθετική στην καταπαπάτηση της περιοχής. Η διπλωματική διαμάχη τώρα απειλεί να κλιμακωθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο καθώς οι δύο χώρες εμπλέκονται σε στρατιωτικές αψιμαχίες σε μια όλο και πιο ευαίσθητη περιοχή του κόσμου, η οποία περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Κύπρος, και αυτή μέλος της ΕΕ είναι επίσης αντιμέτωπη με τις τουρκικές απαιτήσεις».

Τι φοβούνται

«Όλες οι Συνθήκες της ΕΕ αναφέρονται στην ανάπτυξη αμοιβαίας αλληλεγγύης μεταξύ των μελών. Όντως η Γαλλία υποστήριξε την Ελλάδα, όμως άλλα κράτη δείχνουν πιο διστακτικά. Η Γερμανία και η Ιταλία ανησυχούν μήπως υποσκάψουν τα θεμέλια των ισχυρών οικονομικών τους δεσμών με την Τουρκία. Φοβώνται επισης μήπως ο Ταγίπ Ερντογάν υπαναχωρήσει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό, κάτι που θα προκαλούσε νέα κύματα σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας στην Ευρώπη», συνεχίζει ο αρθρογράφος,

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν σε δύο εβδομάδες για να συζητήσουν την κρίση. Η αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την περιοχή καθιστά ακόμα πιο σημαντικό τα κράτη-μέλη να παρουσιάσουν ένα ενωμένο μέτωπο. Πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τουρκία εκτός κι αν η τελευταία συγκατατεθεί σε ουσιαστική αποκλιμάκωση.»

Ζητούμενο η κοινή στάση σε πολλά

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει και άλλα διλήμματα εξωτερικής πολιτικής. Πρέπει να αποφασίσει αν θα παγώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία μετά τη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, όπως και πώς θα χειριστεί τις αυξανόμενες διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Πρέπει να επιλέξει αν θα πάρει πιο αποφασιστική θέση απέναντι στην Κίνα μετά τα καταπιεστικά μέτρα στο Χονγκ Κονγκ. Πάνω από όλα, πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει αν ο Ντόναλντ Τραμπ ψηφιστεί για δεύτερη θητεία και αποσταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις και το ΝΑΤΟ», γράφει ο Ferdinando Giugliano.

 

Το άρθρο καταλήγει αναφερόμενο στην Σύνοδο Κορυφής: «Αν η αλληλεγγύη σημαίνει όντως κάτι, τώρα είναι η ευκαιρία να το αποδείξουν».

Ποιος ειναι ο αρθρογράφος

Ο Ιταλός Ferdinando Giugliano γράφει οικονομικές αναλύσεις κυρίως, στην Republica και στο Bloomberg. Μέχρι το 2015 ήταν βασικός αρθρογράφος στους  Financial Times του Λονδίνου. Έχει master και διδακτορικό στα οικονομικά, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης -όπου διδάσκει κατά καιρούς- και υπήρξε και σύμβουλος στην Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας. Εχει γράψει τα βιβλία Eserciti di Carta (Feltrinelli, 2013) με τον John Lloyd (Financial Times) για τον ιταλικο Τύπο και το Growth in Mature Economies (CEPR, 2013) με την Lucrezia Reichlin (London Business School) για την ανάκαμψη του πλούσιου βορρά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι