Χαιρετίζουν τη συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία στη Λιβύη, Βερολίνο και ΗΠΑ (upd)

-

Η Γερμανία χαρακτήρισε "πρώτη καθοριστική επιτυχία" τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, που κλείνει σχεδόν 10 χρόνια αιματηρών συγκρούσεων μετά την πτώση του Καντάφι.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σχολιασε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν "καλή βάση για την προσεχή ανάπτυξη μιας πολιτικής λύσης", δηλαδή για εκλογές που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη κυβέρνηση και σε συνθήκες κανονικότητας.

"Η Λιβύη δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο της, αλλά ξεπέρασε ένα σημαντικό εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη. Είναι σαφές ότι ο λαός της Λιβύης θέλει και πρέπει ο ίδιος να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας του", δήλωσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης τους "διεθνείς παράγοντες να υποστηρίξουν απόλυτα αυτόν τον δρόμο και να απόσχουν από οποιαδήποτε νέα ανάμιξη"

Οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφηκε μεταξύ των αντιπάλων πλευρών στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζητώντας παράλληλα την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη χώρα.

"Η συμφωνία συνιστά σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των συμφερόντων που έχουν όλοι οι Λίβυοι στην αποκλιμάκωση, στην σταθερότητα και στην αποχώρηση των ξένων μαχητών", αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη.

"Καλούμε τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς παράγοντες να στηρίξουν την εφαρμογή της συμφωνίας καλή τη πίστει".

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.