Χάος στο μυαλό του Τραμπ... Ισπανική γρίπη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

-

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη Δευτέρα (10/08, τοπική ώρα), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ρωτήθηκε πώς θα είχε αντιδράσει εάν ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, είχε κληθεί να διαχειριστεί μια πανδημία σαν και αυτή της νόσου COVID-19 στις ΗΠΑ, αλλά η απάντησή του ήταν λίγο αναχρονιστική. Ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε το εξής: «Εάν 160.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει υπό την Προεδρία του Ομπάμα, νομίζετε ότι θα ζητούσατε την παραίτησή του;».

Ο Τραμπ απάντησε: «Όχι, δεν θα το έκανα αυτό. Νομίζω ότι ήταν καταπληκτικό αυτό που καταφέραμε να κάνουμε. Εάν δεν κλείναμε τη χώρα μας, θα είχαμε ήδη 1,5 ή 2 εκατομμύρια ανθρώπους ήδη νεκρούς. [...] Η πιο κοντινή περίπτωση ήταν το 1917, σωστά; Η Μεγάλη Πανδημία! Σίγουρα ήταν ένα τρομερό πράγμα, που πέθαναν από 50 έως 100 εκατομμύρια άνθρωποι. Πιθανώς έληξε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όλοι οι στρατιώτες ήταν άρρωστοι. Ήταν μια φοβερή κατάσταση».

Η μεγάλη πανδημία της γρίπης, στην οποία αναφέρθηκε ο Τραμπ, στην πραγματικότητα δεν άρχισε μέχρι το 1918. Αν και υπήρχαν πολλά κρούσματα μεταξύ των εκατομμυρίων στρατιωτών στις πρώτες γραμμές, ο ιός δεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για το τέλος του πολέμου, όπως ισχυρίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος, καθώς η κορύφωση των λοιμώξεων και των θανάτων ήρθε μετά την κατάπαυση του πυρός, δηλαδή μετά τον Νοέμβριο του 1918. Η πανδημία, άλλωστε, είχε υποχωρήσει μέχρι το τέλος του 1920. Ωστόσο, αυτός ήταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και όχι ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως είπε ο Τραμπ, ο οποίος δεν άρχισε πριν από το 1939, στην Ευρώπη, και δεν τελείωσε πριν από το 1945.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.