Δαμασκός: Η Ρωσία θα κρίνει για την Ιντλίμπ

-
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ιντλίμπ δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει αν οι τζιχαντιστές δεν συμμορφωθούν με τη ρωσοτουρκική συμφωνία για την περιοχή, την ώρα που εκπνέει η κρίσιμη προθεσμία για την εκκένωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ είπε πως εξαρτάται τώρα από τη Ρωσία να κρίνει αν η συμφωνία για την αποτροπή συριακής κυβερνητικής επίθεσης στην ανταρτοκρατούμενη Ιντλίμπ έχει εκπληρωθεί.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί για τη συνέχιση της παρούσας κατάστασης στην Ιντλίμπ αν το Μέτωπο Νόσρα δεν συμμορφωθεί με τη συμφωνία αυτή», δήλωσε ο αλ-Μουάλεμ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχίμ αλ-Τζααφάρι στη Δαμασκό.

Η συμφωνία εγκαθιδρύει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που εκτείνεται 15-20 χλμ. εντός της ανταρτοκρατούμενης περιοχής η οποία πρέπει να αδειάσει από όλα τα βαρέα όπλα και τις τζιχαντιστικές οργανώσεις έως και σήμερα.

«Τώρα πρέπει να δώσουμε τον χρόνο στους φίλους μας τους Ρώσους προκειμένου να κρίνουν αν η συμφωνία έχει εκπληρωθεί ή όχι», είπε και πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει τα μέσα να διασφαλίσει την τήρηση της συμφωνίας.

«Εμείς λέγαμε πάντα πως η Ιντλίμπ, όπως και οποιαδήποτε άλλη επαρχία, πρέπει να επιστρέψει στη συριακή κυριαρχία. Προτιμούμε να την έχουμε με ειρηνικά μέσα, μέσω συμφιλίωσης, αλλά αν όχι υπάρχουν και άλλες επιλογές», είπε ο Μουάλεμ.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης μετά την ανάκτηση της Ιντλίμπ από τους αντάρτες είναι η περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, εννοώντας την περιοχή που κατέχουν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

«Μετά την Ιντλίμπ ο στόχος μας είναι ανατολικά του Ευφράτη» είπε ο Ουάλιντ αλ-Μουάλεμ ο οποίος πρόσθεσε πως η περιοχή, όπως και όλα τα τμήματα της Συρίας, πρέπει να επιστρέψει υπό συριακή κυριαρχία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.