Δασμούς μαμούθ επιβάλλουν στην Κίνα οι ΗΠΑ

-
Δασμούς μαμούθ επιβάλλουν στην Κίνα οι ΗΠΑ

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την ενεργοποίηση των δασμών σε κινέζικα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή της να επιβάλλει, στην δεύτερη οικονομία του πλανήτη, ένα δεύτερο, τεράστιο αυτή την φορά πακέτο, τελωνειακών επιβαρύνσεων.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει τον Σεπτέμβριο επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως αιτιολογία για την επιβολή των νέων δασμών αναφέρεται η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών σε εμπορικά θέματα.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι ο κατάλογος των προϊόντων, τα οποία θα στοχοθετηθούν είναι έτοιμος, ωστόσο θα υπάρξει μία δημόσια διαβούλευση δύο μηνών, πριν οριστικοποιηθεί η επιβολή τους.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης οδηγεί σε νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και έρχεται μία μόλις ημέρα, μετά την προσφυγή της Ελβετίας στον ΠΟΕ για την πρώτη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Σημειώνεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ενεργοποίησαν την απόφασή τους για επιβολή επιπρόσθετων δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, ως απάντηση στην ανοιχτή διένεξη Ουάσιγκτον – Πεκίνου για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Κίνα απάντησε στην ενέργεια των Αμερικανών αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ίσης αξίας.

Ο Τραμπ, ο οποίος εντείνει την πίεση προς το Πεκίνο διαμήνυσε τότε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισεκ. δολαρίων, όσο δηλαδή και η συνολική αξία των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.

Καταστρέφεται το σινοαμερικανικό εμπόριο

Στις νέες αμερικανικές εξαγγελίας αντέδρασε αμέσως η Κίνα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι θέλουν να «καταστρέψουν» τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Σχολιάζοντας την απόφαση της Ουάσιγκτον ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας τόνισε ότι «οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου».

Σημείωσε επίσης ότι οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν το σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την παγκοσμιοποίηση και επισήμανε ότι η μοναδική ορθή επιλογή στη σχέση Πεκίνου - Ουάσινγκτον είναι η συνεργασία. Πρόσθεσε τέλος ότι δεν πρόκειται μνα καμφθεί η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλον και να υποστηρίξει σθεναρά το πολυμερές εμπορικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, μετά και την προσφυγή της Ελβετίας, συνολικά οκτώ χώρες έχουν προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καταγγέλλοντας τους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο. Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, οι ΗΠΑ έχουν προθεσμία 60 ημερών προκειμένου να διευθετήσουν το ζήτημα. Αν σε αυτό το διάστημα δεν επέλθει συμβιβασμός, η Ελβετία, όπως και οι άλλες χώρες, μπορούν να ζητήσουν από τον ΠΟΕ να ορίσει επιτροπή δικαστών που θα εκδικάσουν την υπόθεση.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.