Δεν βλέπει φως για το σχέδιο Μέση Ανατολή ο Πομπέο

-

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο φοβάται ότι το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που ετοιμάζει ο γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, θα αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό ή θα θεωρηθεί «ανεφάρμοστο», αποκαλύπτει η εφημερίδα The Washington Post.

Οι οικονομικές διαστάσεις του σχεδίου, που έχει σκοπό να επιλυθεί η ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη και ο αμερικανός πρόεδρος αποκαλεί τη «συμφωνία του αιώνα», αναμένεται να παρουσιαστούν την 25η και την 26η Ιουνίου σε μια διάσκεψη που οργανώνεται στη Μανάμα του Μπαχρέιν.

Το σχέδιο έχει απορριφθεί a priori από τους Παλαιστίνιους, που θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι πλέον αξιόπιστος μεσολαβητής, εξαιτίας της πάγιας υποστήριξής της προς το Ισραήλ. Το σχέδιο «μπορεί να απορριφθεί», προειδοποίησε ο Πομπέο την Τρίτη, κατά τη διάρκεια κατ' ιδίαν συνάντησής του με τους προέδρους των ισχυρότερων αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, σύμφωνα με την Πόουστ.

«Μπορεί εντέλει ο κόσμος να πει “δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, δεν έχει κάποιο όφελος για μένα”, ή “περιέχει δύο καλά κι εννιά άσχημα, δεν θα πάρω, ευχαριστώ”», κατά την εφημερίδα, που επικαλείται μια ηχητική καταγραφή όσων είπε ο Πομπέο στη συνάντηση αυτή, η οποία περιήλθε σε γνώση της.

«Κατανοώ το γιατί ο κόσμος θεωρεί πως θα πρόκειται για μια συμφωνία που θα αρέσει μόνο στους Ισραηλινούς», είπε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πόουστ. «Κατανοώ αυτή την αντίληψη. Ελπίζω μόνο ότι θα δοθεί χώρος να ακουστεί και ότι θα επιτραπεί να γίνει κατανοητό τι προβλέπει», πρόσθεσε.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, προετοιμάζει εδώ και καιρό το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό. Είχε πει ότι θα ανέμενε το αποτέλεσμα των ισραηλινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τον Απρίλιο, κατόπιν το τέλος του Ραμαζανιού, στις αρχές του Ιουνίου, για να το παρουσιάσει. Όμως μπροστά στην ανικανότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στενού συμμάχου του Τραμπ, να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας, το ισραηλινό κοινοβούλιο, η Κνέσετ, τάχθηκε την Τετάρτη υπέρ της πρότασης να διαλυθεί και οι ψηφοφόροι θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες τη 17η Σεπτεμβρίου.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ουσιαστικά διακόψει τις σχέσεις τους με την αμερικανική κυβέρνηση αφότου ο Τραμπ, ερχόμενος σε ρήξη με τη διεθνή συναίνεση δεκαετιών, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2017. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει η πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται. Το σχέδιο των ΗΠΑ εξ όσων έχουν γίνει γνωστά αφήνει κατά μέρος τη λύση των δύο κρατών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.