Δένδιας προς Μάλτα: Η Τουρκία ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα

-

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, ο κ. Δένδιας είπε:

«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα. Απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, ενώ επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η έκδοση- ανανέωση Νavtex. Προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό», είπε ο Νίκος Δένδιας.

Η στάση της Μάλτας

Η Μάλτα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε ενστάσεις για την επιχείρηση Irini που αποσκοπεί στο να τηρηθεί το εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη.

Ο Νικος Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο στη Λιβύη μέσω της διαδικασίας του Βερολίνου» και επεσήμανε πως αντιλαμβάνεται ότι «για τη Μάλτα είναι σοβαρό ζήτημα η Λιβύη, καθώς επηρεάζει τις μεταναστευτικές ροές».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας ανέφερε πως επεσήμανε στον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό τονίζοντας ότι αυτό επιβάλλει την συνεργασία των δύο κρατών, Ελλάδας – Μάλτας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «ανταλλάξαμε απόψεις για τη συνεργασία των επτά μεσογειακών χωρών, ενόψει της συνόδου στην Κορσική» στις 10 Σεπτεμβρίου και ευχαρίστησε Έβεριστ Μπαρτόλο για την παρουσία του στην Αθήνα.

Μετά τις συνομιλίες υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.