Δένδιας: Στο πλευρό της Κύπρου για τις κυρώσεις

-

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα κατάλογο μέτρων, ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν επιπτώσεις», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε ότι στηρίζει η Ελλάδα το αίτημα της Κύπρου για κυρώσεις κατά της Τουρκίας από την ΕΕ.

Ο κ. Δένδιας βρίσκεται στη Λευκωσία όπου είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την Κύπρο σταθερά ως προς το αίτημά της να υπάρξουν στον ευρωπαϊκό κατάλογο κυρώσεων νέες καταχωρήσεις προσώπων και οντοτήτων αυτών που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό άλλωστε είναι το συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, παραμένει αναγκαία η διατήρηση ανοικτής προοπτικής επιβολής οικονομικών μέτρων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί», είπε ο κ. Δένδιας.

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα κατάλογο μέτρων, ώστε να γνωρίζει η Τουρκία ότι εφόσον συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες θα υπάρξουν επιπτώσεις. Επιθυμία μας βεβαίως, παραμένει αυτά τα μέτρα να μην χρειαστεί να επιβληθούν», προσέθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως συζήτησαν όλες τις εξελίξεις, αξιολόγησαν τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα.

Ανέφερε πως ο Έλληνας ομόλογός του τον ενημέρωσε λεπτομερώς για την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, «που πραγματικά ευελπιστούμε όταν ξεκινήσουν να είναι παραγωγικές και να οδηγήσουν σε θετικές εξελίξεις». Επισης ο κ. Δένδιας τον ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «ως δυο κράτη που πιστεύουμε πραγματικά στο μέλλον μιας ισχυρής Ευρώπης θεωρούμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Διαβεβαίωσε ότι ενόψει και του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει πλήρης συντονισμός σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αθήνα.

Επανέλαβε πως στην ΕΕ πρέπει να τηρούνται ίσα μέτρα και σταθμά.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.