Διαδηλώσεις σε όλη την Γαλλία, μέτρα καταστολής από τον Μακρόν

-

Περίπου 300.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα σε 200 πόλεις στην Γαλλία σε μια κινητοποίηση στην οποία μετείχαν για πρώτη φορά από κοινού συνδικάτα και Κίτρινα Γιλέκα.

Οι διαδηλώσεις έγιναν έπειτα από έκκληση κυρίως του συνδικάτου CGT και τα αιτήματα ήταν, μεταξύ άλλων, η αύξηση μισθών και η φορολογική δικαιοσύνη.

Με ανακοίνωσή του το συνδικάτο, που καλεί σε νέα κινητοποίηση στα μέσα Μαρτίου, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα μια «επιτυχία» και υπογράμμισε ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συναντήσεις εντός των  συνδικάτων για την πραγματοποίησή της.

Στην σημερινή κινητοποίηση μεταξύ των αιτημάτων ήταν επίσης η υπεράσπιση του δημόσιου τομέα, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Η Εθνοσυνέλευση πάντως, ψήφισε με ευρύτατη πλειοψηφία ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που έχει στόχο τον περιορισμό των βίαιων διαδηλώσεων και είναι πασιφανές ότι αποτελεί απάντηση στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων».

Παρά την κριτική ότι θα περιορίσει πολιτικές ελευθερίες, το νομοσχέδιο εγκρίθηκε τελικά από την κάτω βουλή με 387 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 74 αποχές, χάρη στην άνετη πλειοψηφία του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν LREM (La Republique en marche).

Ο νόμος με την επωνυμία «ενάντια στον χουλιγκανισμό», μεταξύ  άλλων, απαγορεύει στους διαδηλωτές να κρύβουν τα πρόσωπά τους, δίνει στην αστυνομία ενισχυμένες εξουσίες για συλλήψεις κατά την διάρκεια επεισοδίων και χορηγεί στις τοπικές αρχές το δικαίωμα να απαγορεύουν μεμονωμένες συγκεντρώσεις και πορείες.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για «νόμο του φόβου», αλλά για έναν «νόμο της κοινής λογικής» ενάντια «στους βανδαλισμούς». Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και στην Γερουσία, αλλά η Εθνοσυνέλευση έχει τον τελικό λόγο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.