Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ στο Βέλγιο

-

Περίπου 1.400 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, έκαναν σήμερα πορεία στο κέντρο των Βρυξελλών υπέρ της ειρήνης και κατά της πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες ημέρες πριν την άφιξη του αμερικανού προέδρου στη βελγική πρωτεύουσα για την σύνοδο του ΝΑΤΟ, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όπως «Θέλουμε ειρήνη, όχι πόλεμο», και «Όχι πόλεμο με το Ιράν». Η πορεία ήταν ειρηνική και πολλοί διαδηλωτές είχαν πάρει μαζί και τα παιδιά τους.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από μια πλατφόρμα οργανώσεων με την επωνυμία "Trump Not Welcome" (Ο Τραμπ δεν είναι ευπρόσδεκτος), η οποία είναι αντίθετη στην προοπτική αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, όπως ζητάει επίμονα ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα επαναλάβει την αμερικανική απαίτηση, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αφιερώνουν τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) τους στις στρατιωτικές δαπάνες έως το 2024. Η πρόταση αυτή είχε  διατυπωθεί και το 2014 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα,

Σήμερα πάντως, μόνο οκτώ από τα 29 μέλη του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα και πέντε ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, τηρούν αυτήν την δέσμευση.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.