Διάσκεψη: Η Γερμανία “φρέναρε” το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά δεν έπεισε να κλείσουν τα σύνορα

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Διάσταση απόψεων σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων φαίνεται πως υπάρχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διεξάγεται διαδικτυακά. Η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Εντούτοις πηγές τις οποίες επικαλείται το ενημερωτικό μέσο Politico, πληροφορούν ανώνυμα ότι οι ηγέτες δεν συμφώνησαν σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού -πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να “πάρει μπρος” ο τουρισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες εναντιώθηκε κυρίως η Γερμανίδα καγκελάριος που θεωρεί ότι η βρετανική μετάλλαξη συνιστά μεγάλη απειλή και  παράλληλα οι εμβολιασμοί καθυστερούν πολύ, οπότε κρίνει ότι δεν ειναι ώρα ούτε για “ανοίγματα” ούτε για πιστοποιητικά, όταν μάλιστα (όπως είπε) ακόμα οι ειδικοί δεν γνωρίζουν καλά-καλά αν ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό ή όχι (δηλαδή να κολλήσει από κάποιον άλλο, να μη νοσήσει, αλλά να μπορεί να μεταδίδει τον ιό). Η Γερμανία έχει και το επιπλέον ηθικό ζήτημα, ότι ουσιαστικά ο νόμος που απαγορεύει να υποχρεούται κάποιος σε εμβολιασμό ή σε οιαδήποτε ιατρική πράξη παρά τη θέλησή του, ξεκίνησε από τα πειράματα του Μένγκελε.

Σύμφωνα με το Politico οι ηγέτες αποφάσισαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποκλειστικά ιατρικά έγγραφα και να μην χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικούς λόγους, καθώς εκλαμβάνονται και ως άσκηση έμμεσης πίεσης προς εμβολιασμό και μπορεί να προκαλέσουν εργασιακά και άλλα ζητήματα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός για έγκριση εμβολίων

Το ζήτημα έθεσε εκ νέου στην τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του πιστοποιητικού ώστε να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, και όταν έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί, τότε να ισχύσει ή πάντως να ξανασυζητηθεί.

Η Γερμανία πίεσε για να υπάρξει ταξιδιωτική απαγόρευση προς τρίτες χώρες με υψηλό ιικό φορτίο προερχόμενο από μεταλλάξεις,αλλά οι υπόλοιποι προσανατολίζονται να περιορίσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια, εάν είναι απαραίτητο, αλλά όχι και να κλείσουν τα σύνορα. Οι περισσότεροι επιμένουν στα ανοιχτά σύνορα, αλλά ενδέχεται να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί στα μη απαραίτητα ταξίδια με την ελπίδα να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

Κατά την τηλεδιάσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας και την πρωθυπουργό της Δανίας την ανάγκη επίσπευσης της αδειοδότησης υποψήφιων εμβολίων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) -με πρώτο παράδειγμα το εμβόλιο που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη πρέπει εφεξής να φροντίσει να οδηγεί τις εξελίξεις στο μέτωπο των αδειοδοτήσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά την έγκριση εμβολίων που είναι μονοδοσικά ή δεν απαιτούν συνθήκες βαθιάς ψύξης και συνεπώς μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία των τριών ηγετών δεν αποσκοπεί στην άσκηση πολιτικής πίεσης στον EMA, αλλά στην παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται βάσει απτών επιστημονικών δεδομένων.Στις παρεμβάσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να τηρηθούν πλήρως τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για το πρώτο τρίμηνο του 2021, τονίζοντας ότι στον αγώνα κατά της Covid-19 δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί χρόνος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι