Διχόνοια στους Τουρκοκυπρίους έφερε το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων

-

Η άγαρμπη (όσον αφορά στους Τουρκοκυπρίους) ανακοίνωση στην Άγκυρα ότι ανοίγει η παραλία των Βαρωσίων από τον Ερντογάν και τον "πρωθυπουργό" Ερσίν Τατάρ προκάλεσε έντονες τριβές στον "κυβερνητικό" συνασπισμό στη βόρεια Κύπρο τέσσερις μέρες πριν από τις εκεί προεδρικές "εκλογές".

Ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και "υπουργός" Εξωτερικών των κατεχομένων και επίσης υποψήφιος στις εκλογές (διεξάγονται στις 11 Οκτωβρίου) Κουντρέτ Οζερσάι αποχώρησε από την "κυβέρνηση", καταγγέλλοντας ότι δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για την απόφαση. Το Κόμμα του Λαού αποφάσισε την απόσυρσή του, με 36 ψήφους υπέρ και πέντε κατά, μετά την ανακοίνωση για άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου.

Νωρίτερα ο ίδιος ο Οζερσάι είχε προβεί σε έντονες δηλώσεις εναντίον του Τατάρ, λέγοντας ότι αυτό που ανακοινώθηκε «δεν είναι άνοιγμα της περιοχής, αλλά δηλώσεις για την περιοχή» και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης.

«Ο Ερσίν Τατάρ έχει καταντήσει γελοίος επειδή θέλει να μαζέψει ψήφους, καθώς πίστεψε το ψέμα ότι ανοίξαμε τα Βαρώσια», ήταν η αντίδραση του ανεξάρτητου υποψηφίου «προέδρου» Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος σημείωσε ότι αυτά βλάπτουν το «δικαστικό σώμα και τη δημοκρατία».

Σε ανάρτησή του ο  Ντενκτάς χαρακτήρισε  ασέβεια προς το ψευδοκράτος το ότι οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν στην 'Αγκυρα και όχι στη Λευκωσία, χωρίς να υπάρχει απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στη «Βουλή».

Ο Ακιντζί

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι «αυτό που γίνεται λίγο πριν από τις εκλογές είναι λάθος που φέρνει σε δύσκολη θέση τους Τουρκοκυπρίους στη διεθνή σκηνή, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συγκαλέσει μετά τις εκλογές άτυπη σύνοδο».

Στη γραπτή του δήλωση επανέλαβε τη θέση του ότι «μένοντας εντός του διεθνούς δικαίου και χωρίς να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Εθνη, το θέμα των Βαρωσίων πρέπει να αξιολογηθεί όχι ως εμπόδιο στη λύση, αλλά ως ένα στοιχείο που θα συμβάλει στη λύση. Εχω καθήκον να ξεκαθαρίσω, κατέληξε, ότι ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό, που περιλαμβάνεται και στις ευθύνες της προεδρίας, το να χρησιμοποιηθεί λίγο πριν τις εκλογές ως προεκλογικό μέσο είναι μεγάλο λάθος», επεσήμανε, και χαρακτήρισε την όλη εξέλιξη «μαύρη κηλίδα».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.