Διεκόπη για τη Δευτέρα η δίκη της “Χρυσής Αυγής” – Ποινές Δευτέρα ή Τρίτη ή…

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά

Στο δικαστήριο ολοκληρώθηκαν στις 5 μ.μ. οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί της προτάσεως της εισαγγελέως για τα ελαφρυντικά. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά και εν συνεχεία (αυθημερόν ή την Τρίτη, πιθανόν και Τετάρτη), η απόφαση για τις ποινές (οι οποίες εξαρτώνται από τα ελαφρυντικά που θα αναγνωρισθούν).

Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε σήμερα και έλαβε αρχικά τον λόγο με αφορμή τη «σφοδρή επίθεση» που δέχθηκε από συνηγόρους υπεράσπισης και τις αιχμές που, όπως είπε, άφησαν για εκείνη «περί αλλαγή πλεύσεώς της –αλλαγή που απέδωσαν στο κλίμα που διαμορφώθηκε μετά την απόφαση του δικαστηρίου περί της ενοχής».

Τι είχε ζητήσει και τι ζήτησε εν τέλει

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της αρχικής πρότασής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Η κρίση για τα ελαφρυντικά ανήκει στο δικαστήριο», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας είχε προτείνει τον περασμένο Δεκέμβριο στο δικαστήριο να κριθεί ένοχος ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και αντίθετα είχε ζητήσει να απαλλαγούν όλοι οι κατηγορούμενοι για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχής, κ.ά.

Χθες, πάντως,  η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (κακούργημα). Αντίθετα, ζήτησε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό μόνο σε όσους έχουν καταδικασθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι κατηγορούμενοι αυτοί δεν έχουν κριθεί ένοχοι και για άλλα κακουργήματα.

Η σημασία των ελαφρυντικών

Η ετυμηγορία των δικαστών επί των ελαφρυντικών έχει σημασία για τον καθορισμό των ποινών. Για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης (για το οποίο κρίθηκαν ένοχοι οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρ. Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 έτη μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Αν όμως, αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές μειώνονται από 2 μέχρι 8 έτη.

Αντιστοίχως, για όσους καταδικάσθηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έτη φυλάκιση έως 10 έτη κάθειρξη. Αν όμως αναγνωριστεί ελαφρυντικό οι ποινές ξεκινούν από 1 έτος και φτάνουν τα 5 έτη.

Η διαδικασία επί των ποινών

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών την Δευτέρα, τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων, το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Οι δικαστές έχουν όμως να αποφασίσουν και για τον ανασταλτικό ή όχι χαρακτήρα των εφέσεων επί των ποινών. Αν η έφεση αποφασιστεί να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, τότε οι καταδικασθέντες προφυλακίζονται άμεσα. Εάν οι δικαστές δώσουν ανασταλτικό χαρακτήρα, τότε οι καταδικασθέντες θα μείνουν ελεύθεροι μέχρι να γίνει το εφετείο τους και να κριθούν σε δεύτερο βαθμό.

Είναι και αυτό χρονοβόρα διαδικασία, γιατί προτού αποφασίσουν επ΄αυτού οι δικαστές, κάνει σχετική πρόταση η εισαγγελέας και μετά αγορεύουν και πάλι οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Όλοι απόντες μέχρι στιγμής, όμως…

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα και οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες δεν εμφανίζεται στο δικαστήριο αλλά εκπροσωπούνται από τους δικηγόρους τους. Οι δικαστές  πάντως, όταν ανακοινώσουν την τελική απόφασή τους για τις ποινές έχουν τη δυνατότητα να διατάξουν τη βίαιη προσαγωγή των καταδικασθέντων και να αποφασίσουν εν συνεχεία εάν θα τους χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή τους.

Το δικαστήριο μπορεί να επιλέξει να εκφωνήσει την απόφαση του για τις ποινές και τις αναστολές χωρίς να είναι παρόντες στο δικαστήριο όσοι καταδικάσθηκαν. Σε αυτή την περίπτωση, για όσους δεν δίνει ανασταλτικό, διαβιβάζεται η απόφαση στην Αστυνομία για να αναζητηθούν και να οδηγηθούν στην φυλακή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι