Δικαστική απόφαση απαγορεύει την κατάσχεση εφάπαξ, λόγω κόκκινου δανείου

-
196

«Μπλόκο» στην κατάσχεση του εφάπαξ εφοριακού έβαλε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, με μία πρωτοποριακή απόφασή του. Το δικαστήριο διέταξε την αποδέσμευση μέρους του εφάπαξ που είχε κατασχεθεί λόγω κόκκινου στεγαστικού δανείου, το οποίο είχε πουληθεί σε fund στο Λονδίνο.

Η εφοριακός είχε πάρει στεγαστικό δάνειο 30.000 ευρώ, το 2003, και πλήρωνε τις δόσεις  απευθείας από τον μισθό της. Όμως, η εφοριακός επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί και σύμφωνα με ρήτρα της δανειακής σύμβασης που είχε υπογράψει, τα τρία τέταρτα του εφάπαξ, έπρεπε να πάνε για την αποπληρωμή του δανείου, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, στο fund που το είχε αγοράσει.

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ότι «λόγω της ανυπαίτιας περιέλευσης της σε αδυναμία πληρωμής, η οποία οφείλεται στην μείωση των μισθών της, αλλά και των συντάξεων σε σχέση με τις προσδοκώμενες λόγω πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής και προς εκπλήρωση του σκοπού των ενδίκων ρυθμίσεων απαιτείται η διατήρηση της υπάρχουσας περιουσίας της, ώστε χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη ρύθμιση των χρεών της και την απαλλαγή της από αυτά».

Με την ίδια δικαστική απόφαση απαγορεύτηκε η παρακράτηση οποιουδήποτε ποσού από την σύνταξη της εφοριακού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.