Δημόπουλος: Σε ποια συστήματα του οργανισμού εμφανίζονται επιπλοκές λόγω κορονοϊού

Δημόπουλος: Σε ποια συστήματα του οργανισμού εμφανίζονται επιπλοκές λόγω κορονοϊού

Ο καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, αναφέρθηκε στις επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός σε συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η νόσος COVID-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός, πρέπει να θεωρηθεί συστηματική νόσος που πλήττει πολλά στον οργανισμό (καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, γαστρεντερικό, νευρολογικό, αιμοποιητικό, ανοσοποιητικό, δέρμα), ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας επισήμανε ότι οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, ωστόσο, σημείωσε, ότι και οι νεαροί ασθενείς χωρίς σοβαρές παθήσεις, μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Λοίμωξη του αναπνευστικού

Όπως εξήγησε, ο νέος κορονοϊός φαίνεται να έχει μία φυσική τάση να προκαλεί λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος.

«Η Ασιατική φυλή αλλά και άνδρες με συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά εμφανίζουν σοβαρότερη νόσο. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, μπορεί να εμπλέκονται σε αυτές τις επιδημιολογικές παρατηρήσεις, και να καθιστούν τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες πιο ευάλωτες σε σοβαρή λοίμωξη» σημείωσε.
Πρόσθεσε δε ότι η σοβαρότερη επιπλοκή είναι το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS).

Καρδιαγγειακές επιπλοκές

Εξάλλου, η λοίμωξη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως μυοκαρδιακή βλάβη και μυοκαρδίτιδα, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και θρομβοεμβολική νόσο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ η νόσος μπορεί να προκαλεί απευθείας μυοκαρδιακή βλάβη, χωρίς να είναι γνωστός ο ακριβής μηχανισμός.

«Πρόσφατη δημοσίευση αναφέρει ότι οξεία μυοκαρδιακή βλάβη παρατηρήθηκε στο 59% αυτών που κατέληξαν» συνέχισε.

Διφορούμενα τα δεδομένα για την υπέρταση

Σε ό,τι αφορά την υπέρταση, τα δεδομένα είναι διφορούμενα, ενώ σε ασθενείς με κορονοϊό έχει διαπιστωθεί υψηλότερη επίπτωση οξείας νεφρικής βλάβης.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, σε μελέτη από ασθενείς με εικόνα πνευμονίας που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία της Γουχάν στην Κίνα, φάνηκε ότι το 29% ανέπτυξε οξεία νεφρική βλάβη, δεδομένα που ενισχύονται και από άλλες μελέτες.

Κατά τον κ. Δημόπουλο, δεν έχει τεκμηριωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των κοπράνων, αν και ο κορονοϊός έχει την τάση να συνδέεται με τα κύτταρα του γαστρεντερικού συστήματος.

Εξάλλου, οι ασθενείς με κορονοϊό εμφανίζουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα στις εξετάσεις αίματος, με τον καθηγητή να τονίζει ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ηπατική βλάβη είναι ήπια και παροδική, αν και έχουν καταγραφεί και βαρύτερες περιπτώσεις.

Επιπλοκές στο δέρμα, τη γεύση και την όσφρηση

Ο ιός επηρεάζει και το δέρμα, αφού σύμφωνα με τον καθηγητή «από σειρά 88 ασθενών στην Ιταλία περιγράφηκαν δερματικές επιπλοκές σε περίπου 20% των νοσηλευομένων. Οι πιο συχνές ήταν το ερυθηματώδες εξάνθημα και η κνίδωση». Η λοίμωξη έχει επίδραση επιπλέον στο αιμοποιητικό σύστημα και στην αιμόσταση.

«Η λεμφοπενία μπορεί να θεωρηθεί ως κύριο εργαστηριακό εύρημα, με αρνητική προγνωστική αξία. Η παρουσία της έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης οξέος συνδρόμου αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS)» σημείωσε.
Εξάλλου, όπως επισήμανε ο κ. Δημόπουλος, κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Το ένα τέταρτο των νοσοκομειακών ασθενών εμφάνισε συμπτωματολογία από το κεντρικό νευρικό σύστημα, σύμφωνα με μελέτες από την Κίνα.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι έως και 68% των ασθενών με COVID-19 είχαν διαταραχές της όσφρησης και έως και 71% διαταραχές της γεύσης. Κατά τον κ. Δημόπουλο, οι διαταραχές αυτές μπορεί να εμφανιστούν προγενέστερα, σύγχρονα ή μεταγενέστερα από τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι