Δημοψήφισμα για την ένωση με την Ιρλανδία ζητά το Σιν Φέιν

-

Την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ζήτησε και πάλι σήμερα το Σιν Φέιν, το μεγαλύτερο εθνικιστικό κόμμα της βρετανικής επαρχίας.

Μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, πριν δύο χρόνια, στο οποίο η πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, το Σιν Φέιν ζητά συχνά να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας και την ένωσή της με την Ιρλανδία.

Σήμερα, μιλώντας στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο, η ηγέτιδα του κόμματος, Μαίρη Λου Μακντόναλντ, τόνισε ότι ένα άτακτο Brexit «θα ήταν καταστροφικό για το νησί» καθώς «θα προκαλέσει ρήξη στην οικονομία, στον κοινωνικό ιστό και στις ειρηνευτικές συμφωνίες». Τόνισε μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή το Λονδίνο προχωρήσει σε μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, «το Σιν Φέιν θεωρεί ότι θα πρέπει να προωθηθεί κατεπειγόντως και κατά προτεραιότητα ένα δημοψήφισμα για την ενότητα» του νησιού.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, σημείωσε πάντως, ότι είναι «καταστροφική και διασπαστική» η χρονική στιγμή που επέλεξε να υποβάλει αυτήν την πρόταση το Σιν Φέιν. «Δεν πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για δημοψηφίσματα των συνόρων» πρόσθεσε ο Βαράντκαρ. Η Μακντόναλντ είπε από την πλευρά της ότι έθεσε το ίδιο ζήτημα στην Τερέζα Μέι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί της, την Τρίτη, αλλά η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαφωνεί με αυτήν την πρόταση.

Σημειώνεται ότι με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του 1998, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει δημοψήφισμα αν φανεί ότι είναι πιθανό η πλειοψηφία των ψηφοφόρων να επιλέξει την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times την περασμένη Παρασκευή δείχνει ότι το 30% των ψηφοφόρων θα τασσόταν υπέρ της ενωμένης Ιρλανδίας, αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ με βάση τη συμφωνία που έχει προτείνει η Τερέζα Μέι. Το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 48% αν υπάρξει αποχώρηση χωρίς καμία συμφωνία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.