ΕΕ: Τρομοκρατική οργάνωση και με τη Βούλα η Χαμάς

-

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε σήμερα την προσφυγή της Χαμάς κατά της απόφασης να συμπεριληφθεί το 2015 στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, μια απόφαση που εξέθεσε την παλαιστινιακή ισλαμιστική παράταξη που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας σε ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταχώρισε για πρώτη φορά τη Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει περί τα τέλη του 2001, με αποτέλεσμα να δεσμευθούν οι πόροι της παράταξης αυτής στην επικράτεια των χωρών-μελών της. Το ισλαμιστικό κίνημα, που κατέλαβε τον πλήρη έλεγχο της Γάζας το 2007, έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τις αποφάσεις της ΕΕ.

Η απόφαση που έλαβε σήμερα το Γενικό Δικαστήριο αφορά συγκεκριμένα την απόφαση της ΕΕ να διατηρήσει τη Χαμάς στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων το 2015.

Μεταξύ άλλων, το κίνημα επιχειρηματολόγησε ότι η απόφαση αυτή βασιζόταν σε ισχυρισμούς που «δεν τεκμηριώνονταν από κανένα πειστήριο», ότι δεν του δόθηκε καμιά δυνατότητα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και παραβίασε το δικαίωμά του στην ιδιοκτησία, με την δέσμευση κεφαλαίων του.

Επιπλέον, η οργάνωση αυτοπαρουσιάζεται ως «νόμιμο πολιτικό κίνημα», που «κέρδισε τις παλαιστινιακές εκλογές» και συμμετέχει «στην παλαιστινιακή κυβέρνηση», πράγμα που κατ' αυτή σημαίνει πως πρέπει να πάψει «να χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση».

Ωστόσο το δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς. Εφόσον η Χαμάς «δεν είναι ούτε κράτος ούτε κυβέρνηση ενός κράτους δεν μπορεί να ωφεληθεί από την αρχή της μη- παρέμβασης», εκτίμησε το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Η Χαμάς, που εδρεύει στη Γάζα, δεν έχει αποκηρύξει τον ένοπλο αγώνα, απεναντίας διαθέτει ένοπλο βραχίονα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ, που δεν δείχνει καμία διάθεση να διαπραγματευθεί μαζί της.

Υπάρχει δυνατότητα να ασκηθεί έφεση στην απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το κορυφαίο δικαστικό όργανο της ΕΕ.

Τον Δεκέμβριο, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε άλλη προσφυγή της Χαμάς, για μια παλαιότερη απόφαση να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.