Εγκατάλειψη "μακεδονισμού" από την Σκοπιανή εκκλησία;

-

Σε μια κίνηση με μεγάλη πολιτική σημασία προχώρηση η σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ, αποστέλλοντας αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σε αυτό αναφέρει πως εγκαταλείπει την ονομασία «εκκλησίας της Μακεδονίας» και ζητά να επιστρέψει στους κόλπους του Πατριαρχείου ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδων. Το αίτημα της σκοπιανής εκκλησίας συνοδεύει επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζάεφ.

Αξίζει να αναφερθεί πως μερικούς μήνες πριν η σκοπιανή εκκλησία είχε ζητήσει να υπαχθεί στη Βουλγαρική Εκκλησία, προκαλώντας την αντίδραση Σερβίας και Βουλγαρίας.

Το αίτημα έχει σαφή πολιτική χροιά και σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.

Αποτελεί βήμα προς απόρριψη του αλυτρωτισμού από τη μεριά των Σκοπιανών. Το αίτημα ήδη εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.