Έγκλημα στην Υεμένη: Βομβάρδισαν άμαχους πρόσφυγες

-

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τριάντα τραυματίστηκαν στον βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στην Υεμένη, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ήταν οι δράστες της επίθεσης.

Ο καταυλισμός βρίσκεται στον τομέα Χάραντ, στην επαρχία Χάτζα μια περιοχή υπό τον έλεγχο των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση, αλλά οι σιίτες αντάρτες Χούτι δρουν εκεί. Ο σαουδαραβικός οργανισμός King Salman Humanitarian Aid and Relief σε δική του ανακοίνωση επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στους αντάρτες, δίνοντας τον ίδιο απολογισμό θυμάτων με τον ΟΗΕ.

Η Γκράντε υπογράμμισε στη δική της ανακοίνωση ότι «οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μιας πολιτικής εγκατάστασης είναι πάντοτε απαράδεκτη και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», προσθέτοντας ότι «τα εμπόλεμα μέρη είναι υποχρεωμένα να κάνουν το παν εντός των δυνάμεών τους για να προστατεύουν τους αμάχους».

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην επαρχία Χάτζα και εκατοντάδες οικογένειες έχουν εκτοπιστεί, κατήγγειλε η αξιωματούχος του ΟΗΕ. Τον Δεκέμβριο, πάνω από 1,13 εκατ. άνθρωποι έλαβαν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και οι οργανισμοί αρωγής έχουν σκοπό να διανείμουν βοήθεια σε 230.000 επιπλέον αμάχους αυτόν τον μήνα.

Το 2018, ο ΟΗΕ και οι εταίροι του ζήτησαν 2,96 δισεκατομμύρια δολάρια για να φέρουν σε πέρας τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκατομμύρια ανθρώπους που την έχουν απόλυτη ανάγκη σε όλη τη χώρα. Ως και αυτόν τον μήνα έλαβαν 2,57 δισεκ. δολάρια, ήτοι το 87% του ποσού που ζητούσαν.

Η επίθεση στη Χάτζα σημειώθηκε εν μέσω φόβων ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο στη Χοντάιντα υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει. Αν οι μάχες ξαναρχίσουν, το λιμάνι της πόλης, μέσω του οποίου εισέρχεται στην Υεμένη το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων αγαθών, ενδέχεται να πάψει να λειτουργεί.

Δύο σιλό όπου ήταν αποθηκευμένα σιτηρά στη Χοντάιντα υπέστησαν ζημιές εξαιτίας πυρκαγιάς που προκάλεσε βομβαρδισμός με όλμους, ανακοίνωσε εξάλλου ο ΟΗΕ την Παρασκευή, απειλώντας τον εφοδιασμό εκατομμυρίων άμαχων που απειλούνται από λιμό.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.