Είκοσι τουρκικές τράπεζες υποβάθμισε ο Moody's

-
Το ρούβλι, το ευρώ και οι τουρκικοί παράδες, Βαγγέλης Σαρακινός

Συναγερμό για το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας χτύπησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, υποβαθμίζοντας 20 τράπεζες, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου επιδείνωσης της χρηματοδότησής τους.

Ο Moody's σημείωσε ακόμη ότι το λειτουργικό περιβάλλον του τουρκικού τραπεζικού συστήματος είναι τώρα χειρότερο από ότι αναμενόταν, με την τουρκική λίρα να έχει χάσει περίπου 40% της αξίας της από την αρχή του έτους, εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής του  Ερντογάν και της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τον Moody's οι υποβαθμίσεις αντανακλούν κυρίως "μία σημαντική αύξηση του κινδύνου ενός πτωτικού σεναρίου, όπου μία περαιτέρω αρνητική μεταβολή του επενδυτικού κλίματος θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από πηγές πέραν των καταθέσεων". Ο οίκος μείωσε τις «αυτόνομες βασικές πιστωτικές αξιολογήσεις» 14 τραπεζών κατά μία βαθμίδα και άλλων τεσσάρων τραπεζών κατά δύο βαθμίδες, ενώ παραλλήλως υποβάθμισε τις «εταιρικές οικογενειακές αξιολογήσεις» δύο χρηματοπιστωτικών εταιρειών κατά μία βαθμίδα.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει επίσης ότι, για πολλά χρόνια, τουρκικές εταιρείες δανείζονταν σε ευρώ και δολάρια, εξαιτίας των χαμηλότερων επιτοκίων, τώρα όμως βρίσκονται εκτεθειμένες σε σημαντικούς κινδύνους εξαιτίας των νομισματικών ισοτιμιών. Αναφέρει ακόμη ότι στους επόμενους 12 μήνες πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν ομόλογα και κοινοπρακτικά δάνεια σε ξένο νόμισμα, αξίας περίπου 77 δισ. δολαρίων. Παραλλήλως σημειώνει ότι "οι τουρκικές τράπεζες κατέχουν ρευστά στοιχεία ενεργητικού σε ξένο νόμισμα αξίας περίπου 48 δισ. δολαρίων και έχουν περίπου 57 δισ. δολάρια σε υποχρεωτικά διαθέσιμα στην κεντρική τράπεζα" αν και όπως υπογραμμίζει, "τα τελευταία δεν θα είναι πλήρως διαθέσιμα".

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.