Ρεαλιστική προσδοκία από Pfizer: Το εμβόλιο θα μειώσει κατά 50% τις εισαγωγές σε ΜΕΘ

-

Η γερμανική ΒioNTech και η αμερικανική Pfizer ανήγγειλαν πρόσφατα ότι το εμβόλιό τους απέτρεψε σε ποσοστό 90% την νόσηση των εμβολιασθέντων. Ο Uğur Şahin, διευθύνων σύμβουλος στην BioNTech, περιμένει με αδημονία τις επόμενες και πληρέστερες αναλύσεις. Περιμένει ότι θα δείξουν πως το εμβόλιο ανακόπτει την διάδοση της νόσου, αλλά μάλλον όχι σε ποσοστό 90%.

«Για την αποτελεσματικότητά του θα ξέρουμε με σιγουριά το 2021», είπε. «Πιστεύω ότι καθώς προλαμβάνει τη νόσο, σε κάποιο βαθμό αποτρέπει και την λοίμωξη εξαρχής. Είμαι βέβαιος ότι η μετάδοση μεταξύ ατόμων θα μειωθεί σημαντικά από ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, ίσως όχι σε ποσοστό 90%, αλλά ίσως σε ποσοστό 50%. Ομως μην ξεχνάμε ότι κι αυτό το 50% συνεπάγεται δραματική πτώση στη διασπορά του ιού», είπε ο κ. Şahin στο ΒΒC και στην Guardian.

Άλλο "δεν αρρωσταίνω" και άλλο "δεν  κολλάω"

Όπως είπε σε λίγους μήνες οι επιστήμονες θα έχουν καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο το εμβόλιο επιβραδύνει τη μετάδοση, καθώς τότε θα αναλύσουν περισσότερο τα δεδομένα τους και θα έχουν ανοσολογικές εξετάσεις από τους εθελοντές -επίπεδο ή ὁσχύς"αντισωμάτων στους εμβολιασθέντες μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό. Πιστεύει ότι θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός ή κάθε δύο χρόνια –δεν το ξέρει ακόμη.

«Θα ξέρουμε αν φρενάρει και τις ασυμπτωματικές λοιμώξεις σε ένα χρόνο», είπε. «Ανεξαρτήτως αυτού, σίγουρα δεν θα σώσει κανέναν από το δεύτερο κύμα που σαρώνει τώρα την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά θα βοηθήσει να ειναι φυσιολογικός ο επόμενος χειμώνας. Αυτός ο χειμώνας θα είναι σκληρός και το εμβόλιό μας δεν θα προλάβει να επηρεάσει θετικά. Αν όλα πάνε καλά θα αρχίσουμε τις παραδόσεις του εμβολίου τέλη Δεκέμβρη ή αρχές Ιανουαρίου».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.