Εις θάνατον δι’ απαγχονισμού καθηγητής Πανεπιστημίου, λόγω προσβολής του Μωάμεθ

-
1223

Σε θάνατο δι' απαγχονισμού καταδικάστηκε στο Πακιστάν καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος κατηγορείται ότι πρόσβαλε τον Μωάμεθ.

Ο Τζουνάιντ Χαφίζ «πρέπει να κρεμαστεί από τον λαιμό ως τον θάνατό του», αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου της Μουλτάν, στο κεντρικό Πακιστάν και ο εισαγγελέας σχολίασε: «Δόξα τω Θεώ, αυτή η υπόθεση ολοκληρώθηκε».

Ο Τζουνάιντ Χαφίζ καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπαχαουντίν Ζακαρίγια της Μουλτάν κατηγορείται ότι πρόσβαλε τον Μωάμεθ, το 2013, ενώ έναν χρόνο μετά, τον Μάιο του 2014, τρεις ένοπλοι δολοφόνησαν τον δικηγόρο του, τον Ρασίντ Ρέχμαν, αφού οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής τον απείλησαν με θάνατο στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας.

Ο Χαφίζ, που είναι μουσουλμάνος, κρατείται στην απομόνωση από τον Ιούνιο του 2014. Οι συνθήκες κράτησής του επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο φέτος, καθώς πλέον είναι κλεισμένος σε ένα κελί οκτώ τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται σε στρατόπεδο, του οποίου είναι ο μόνος κρατούμενος.

Η καταδίκη του Χαφίζ σε θάνατο είναι «ένα κατάφωρο δικαστικό λάθος», το οποίο είναι «εξαιρετικά απογοητευτικό και απροσδόκητο» είπε η Ράμπια Μέχμουντ ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας, κάνοντας λόγο για «παρωδία  δικαιοσύνης». Η ίδια ζήτησε την απελευθέρωσή του και την απόσυρση των εναντίον του κατηγοριών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οκτώ δικαστές ανέλαβαν ο ένας μετά τον άλλο την υπόθεση και ότι οι επτά πρώτοι πήραν μετάθεση, καταγγέλλοντας, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Αμνηστία, «σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία».

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στο Πακιστάν, ακόμη και καταγγελίες για προσβολή του ισλάμ που δεν έχουν στοιχειοθετηθεί μπορούν να οδηγήσουν σε δολοφονίες και λιντσαρίσματα. Μάλιστα η αθώωση πριν έναν χρόνο της χριστιανής Άσια Μπίμπι, η οποία πέρασε περισσότερα από οκτώ χρόνια στη φυλακή καταδικασμένη σε θάνατο για βλασφημία, είχε προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις σε όλο το Πακιστάν.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.