Εκτός ΕΕ η Βρετανία: Οι 27 εγκρίνουν το Brexit

Εκτός ΕΕ η Βρετανία: Οι 27 εγκρίνουν το Brexit

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ εγκρίνουν τη συμφωνία διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι 27 τάσσονται υπέρ της “όσο το δυνατόν πιο στενής” σχέσης με το Λονδίνο μετά το Brexit.

Εγκρίθηκε σε μόλις 38 λεπτά η συμφωνία για το Brexit στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Αυτή είναι η συμφωνία, το βρετανικό κοινοβούλιο να την εγκρίνει» ήταν το μήνυμα Γιούνκερ. Την ανακοίνωση έκανε ο Ντόναλντ Τουσκ στο Twitter.

Η απόφαση ήταν αναμενόμενη μετά την άρση των επιφυλάξεων της Μαδρίτης για το θέμα του Γιβραλτάρ και τις εγγυήσεις του Λονδίνου ότι δεν θα δημιουργηθεί σύνορο με την ΕΕ.

Η κατάληξη σε συμφωνία διαφαινόταν και από τις δηλώσεις των προσερχόμενων ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής. Ο πρόεδρος της Κομισιόν  χαρακτήρισε την συμφωνία ως την «καλύτερη δυνατή» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επικυρωθεί και από το σοφό βρετανικό κοινοβούλιο, όπως είπε.  Δήλωσε ωστόσο λυπημένος για το «διαζύγιο», σημειώνοντας ότι η Βρετανία δεν είναι αμελητέα χώρα για την ΕΕ.

«Παραμένουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι» επισήμανε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο Μπαρνιέ παρέμεινε σταθερό από την αρχή στην θέση του σε αντίθεση με τον υπουργό αρμόδιο Brexit της Βρετανίας που αντικαταστάθηκε δύο φορές στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Δεν θέλω να σκεφτώ την μη ψήφισή της, νομίζω ότι θα υπερψηφιστεί», δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, καλώντας επίσης το βρετανικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχουν νικητές» και ότι όλοι χάνουν από το διαζύγιο.

Το Brexit δείχνει ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ δήλωσε ο Μακρόν , τονίζοντας παραλλήλως ότι η αποχώρηση της Βρετανίας σηματοδοτεί την «ανάγκη για επανίδρυση της Ένωσης». Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος και «επιδέχεται βελτίωση», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας και αυτός «καλή» την συμφωνία με το Λονδίνο.

Τι θα κάνουν οι Βρετανοί

Η συμφωνία για να έχει ισχύ θα πρέπει να εγκριθεί και από το βρετανικό κοινοβούλιο, κάτι που για την ώρα φαίνεται δύσκολο έως ακατόρθωτο, καθώς εκτός από το Ενωτικό Δημοκρατικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Μέι, έντονες αντιδράσεις  υπάρχουν και στους κόλπους των Συντηρητικών.

Η Τερέζα Μέι, λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής,  ζήτησε από τους Βρετανούς να στηρίξουν την συμφωνία, ανεξαρτήτως από το τι ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας κάνει λόγο για μία συμφωνία που είναι «προς το εθνικό συμφέρον» και καλεί τους πολίτες να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.

Ζητά επίσης από τους Βρετανούς να δουν ως μία νέα αρχή για την χώρα την αποχώρηση από την ΕΕ και απευθύνει μήνυμα συμφιλίωσης, σημειώνοντας ότι η αρχή για αυτό θα γίνει με την ψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο σε λίγες εβδομάδες.

Την ίδια ώρα ωστόσο, βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι διαφορετικές παρατάξεις μέσα στο κόμμα της Μέι ετοιμάζουν εναλλακτικά σχέδια, προκειμένου να κρατήσουν την Βρετανία πιο κοντά στην ΕΕ, αν αποτύχει η συμφωνία. Πολλοί είναι ωστόσο αυτοί που τηρούν στάση αναμονής, γεγονός που κάνει τις εξελίξει στην Γηραιά Αλβιόνα ακόμη πιο αμφίρροπες.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι