ΕΛΚ: Η ΝΔ θα αποδεχθεί μια επικυρωμένη συμφωνία με τα Σκόπια

-

Η ΝΔ έχει πει στο ΕΛΚ, ότι θα αποδεχόταν μία «επικυρωμένη» συμφωνία αλλαγής ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε σε συνέντευξή του στο EURACTIV, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ.

Ο παλαίμαχος, εκλέγεται από το 1980, ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι  το ζήτημα συζητήθηκε στο ΕΛΚ και σημείωσε ότι «είναι καλό ότι στις συνομιλίες αυτές η ΝΔ δηλώνει ότι θα αποδεχθεί την επικυρωμένη συμφωνία, όταν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση».

«Η ΝΔ, όταν έρθει στην εξουσία, θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει μία επικυρωμένη συμφωνία. Διότι η ΝΔ δεν έχει πει ότι εάν είναι επικυρωμένη δεν θα την αποδεχθεί», διευκρίνισε ο Γερμανός  ευρωβουλευτής, ο οποίος έχει μακρά θητεία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει η Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έρχεται στην Αθήνα για αυτό το θέμα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί τη συμφωνία, άρα η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει πλειοψηφία. Εκτός της συμφωνίας για το όνομα, πιστεύω ότι η Μέρκελ υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία ως προς όλα τα υπόλοιπα ουσιαστικά θέματα, όπως ο τρόπος άσκησης της οικονομικής και της νομισματικής πολιτικής και όλα τα υπόλοιπα», κατέληξε ο κ. Μπροκ.

Λύση θέλει και ο Βέμπερ

Πιο διπλωματική ήταν η απάντηση του Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλοι συμφωνούν υπέρ της λύσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ ανέφερε ο Βέμπερ, μιλώντας στο EURACTIV.com και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα Σκόπια έχουν θετικό οικονομικό και ευρωπαϊκό μέλλον.

Κληθείς πάντως να σχολιάσει την στάση της ΝΔ που ανήκει στο ΕΛΚ και έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας ο Βέμπερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας. «Επισήμως, η αντιπολίτευση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού» δήλωσε ο κ. Βέμπερ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.