Ελλάδα -Γερμανία τεχνολογική συνεργασία

Ελλάδα -Γερμανία τεχνολογική συνεργασία

Συνάντηση εργασίας με θέμα τη μεταφορά Γνώσης και Τεχνολογίας στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας Ελλάδας και Γερμανίας πραγματοποιείται από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”. Η συνάντηση εργασίας διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ) του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠ.Π.Ε.Θ.) και το Ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF) σε συνεργασία με το Ίδρυμα για την Έρευνα και την Τεχνολογία Fraunhofer-Venture IMW.

Τη συνάντηση εργασίας θα εγκαινιάσουν ο Αν. Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Φωτάκης, ο Κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας (BMBF), Thomas Rachel και η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου.

Συμμετέχουν ερευνητές και εκπρόσωποι των ερευνητικών φορέων και επιχειρήσεων των 24 ερευνητικών έργων που συν-χρηματοδοτούνται από τις δύο χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας – Γερμανίας (2016-2019). Στο νέο αυτό τριετές πρόγραμμα συνεργασίας, με διευρυμένο προϋπολογισμό, διατίθενται συνολικά 18 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), 9 εκατ. ευρώ από την κάθε χώρα.

Το τριήμερο σεμινάριο έχει σκοπό την παρουσίαση της προόδου των 24 αυτών έργων αλλά και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση της μεταφοράς γνώσης και τεχνολογίας ανάμεσα στους ερευνητικούς φορείς και τις επιχειρήσεις των δύο χωρών. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις και πρακτικές ασκήσεις για την αποτελεσματικότερη επιχειρηματική αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας των κοινών ερευνητικών έργων. Τα 24 κοινά ερευνητικά έργα του προγράμματος εμπίπτουν στους τομείς της υγείας και βιοεπιστημών, της αγροδιατροφής, της ενέργειας, των νέων υλικών, των βασικών τεχνολογιών γενικής εφαρμογής (KETs) καθώς και στη διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, πολιτισμού & τουρισμού.

Η Ελλάδα και η Γερμανία συνδέονται με μακρόχρονη διακρατική συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έχουν υπογραφεί 16 πρωτόκολλα επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας και έχουν χρηματοδοτηθεί 642 κοινά ερευνητικά έργα. Η διακρατική συνεργασία Ελλάδας – Γερμανίας στην Έρευνα και Καινοτομία είναι το μοναδικό πολυθεματικό διμερές πρόγραμμα που υλοποιούν και συγχρηματοδοτούν οι δύο χώρες με άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ενδεικτική της υψηλής προτεραιότητας που προσδίδουν και οι δύο χώρες στη συνεργασία αυτή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι