Ελπίζει ο Ερντογάν σε αναστολή επίθεσης στο Ιντλίμπ

-

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη σύνοδος κορυφής με τους ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Τεχεράνη, θα αποτρέψει την επέμβαση του συριακού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ και μια νέα μαζική έξοδο προσφύγων προς την Τουρκία.

Η Ρωσία, σύμμαχος του Άσαντ, επανέλαβε τις αεροπορικές της επιδρομές εναντίον της Ιντλίμπ, έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών από τις συριακές δυνάμεις, προάγγελο μιας ευρείας επιχείρησης εναντίον του τελευταίου μεγάλου θύλακα των Σύρων ανταρτών.

Οι ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Τεχεράνη και αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία. Η Άγκυρα στηρίζει τους αντάρτες και έχει προειδοποιήσει ότι μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

«Θεού θέλοντος θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε μια ακραία ενέργεια της συριακής κυβέρνησης στην περιοχή επιτυγχάνοντας θετικά αποτελέσματα στη σύνοδο της Τεχεράνης», επεσήμανε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Εξάλλου σήμερα στελέχη του τουρκικού υπουργείου Άμυνας και Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν συναντήσεις στην Άγκυρα με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Τουρκία δήλωσε αργότερα στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ότι Άγκυρα και Μόσχα βρίσκονται σε επικοινωνία αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη βόρεια Συρία.

«Η σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί στο Ιράν την Παρασκευή θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για μια λύση στη Συρία», επεσήμανε ο Αλεξέι Ερκόφ.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης για την πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία, στον οποίο είχαν καταλήξει Άγκυρα και Ουάσινγκτον τον Ιούνιο, δεν προχωρά καλά.

Στο πλαίσιο του οδικού αυτού χάρτη τουρκικές και αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιπολίες στη Μάνμπιτζ για να την εκκαθαρίσουν από τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Δεν βρισκόμαστε σε ιδανικό σημείο αναφορικά με τη Μάνμπιτζ. Δυστυχώς η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε δεν προχωρά προς την κατεύθυνση στην οποία καταλήξαμε στις αρχικές συζητήσεις», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.