Εμβολιάσθηκε με το κινέζικο εμβόλιο ο Τούρκος υπουργός Υγείας

-

Η Υπηρεσία Φαρμάκων της Τουρκίας έδωσε την έγκρισή της για να χορηγηθεί στους πολίτες το εμβόλιο Coronavac, της κινεζικής εταιρείας Sinovac, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι οι εμβολιασμοί για την Covid-19 θα ξεκινούσαν την Πέμπτη ή την Παρασκευή, καθώς η Τουρκία αναμένει να παραλάβει 3 εκατομμύρια δόσεις, από τα 50 εκατομμύρια που έχει αγοράσει, από τη Sinovac.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά δήλωσε σήμερα ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αύριο, από το υγειονομικό προσωπικό. Ο ίδιος, πάντως, εμβολιάστηκε σήμερα Τετάρτη και προέτρεψε όλο τον κόσμο να εμβολιασθεί. Η Τουρκία πάντως ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν προεγκρίνει το κινεζικό εμβόλιο εδώ και ένα μήνα και η καθυστέρηση της παράδοσης των εμβολίων από την Κίνα έχει δώσει λαβή για ποικίλες θεωρίες.

Μια από αυτές είναι ότι η Κίνα πριν από λίγες μέρες υπέγραψε τη διμερή συμφωνία  με την Τουρκία για "έκδοση τρομοκρατών", αλλά η Τουρκία καθυστερούσε την δική της υπογραφή. Μια εκδοχή ήταν πως η Κίνα ανέβαλε διαρκώς την παράδοση των εμβολίων απαιτώντας να τηρήσει και η Τουρκία την υπόσχεσή της για υπογραφή της συμφωνίας. Ομως στην Τουρκία έχουν καταφύγει πολλοί Ουϊγούροι που διώκονται στην Κίνα ως φανατικοί ισλαμιστές ή τρομοκράτες εθνικιστές και η Τουρκία (λόγω της κοινής τουρανικής καταγωγής και της γλωσσικής συγγένειας) δεν θέλει να τα "χαλάσει" με τους Ουϊγούρους και θέλει απεναντίας να τονώσει  το προφίλ της χώρας που θεωρεί "Τούρκους αδελφούς" όλους τους κατοίκους της κεντρικής Ασίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.