Ενεργό στην Ελλάδα το ΔΝΤ ακόμη και χωρίς συμμετοχή στο πρόγραμμα

-
39

Τα σενάρια ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικος σύμβουλος, ακόμη και αν λόγω των χρονικών περιορισμών δεν προλάβει να χορηγήσει το ποσο του δανείου που του αντιστοιχεί στο πλαίσιο του προγράμματος που λήγει τον Αύγουστο, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου στην προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, τονίζοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται. Μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στις συναντήσεις του Ουάσινγκτον Γκρουπ στο Παρίσι,  με θέμα το ελληνικό χρέος, στις οποίες συμμετέχουν ο επικεφαλής του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, και ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο κουαρτέτο, Πίτερ Ντόλμαν για να τονίσει: «Είμαστε ενεργά δεσμευμένοι σε αυτή τη διαδικασία».

Τόνισε επίσης ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε ό, τι αφορά τις πολιτικές που μπορούν να υποστηρίξουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και σχετικά με την ελάφρυνση χρέους», αλλά ο χρόνος που έχει απομείνει για συμφωνία είναι ελάχιστος. Επανέλαβε πάντως ότι ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, θα συνεχίσει να εμπλέκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, της έκθεσης του άρθρου 4 και των τακτικών διαβουλεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Σε ό, τι αφορά τα επόμενα βήματα, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι οι συζητήσεις για την ενεργοποίηση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ και η εξασφάλιση της ελάφρυνσης χρέους που το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη, ενώ έκανε γνωστό ότι το Ταμείο σχεδιάζει άμεσα να εκπονήσει τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (στο πλαίσιο του «άρθρου 4» που θα δημοσιοποιηθεί ως μέρος της καθιερωμένης διαδικασίας που ακολουθεί το ΔΝΤ). Αν και σημείωσε ότι δεν έχει «συγκεκριμένη ενημέρωση για το πότε θα γίνει αυτό», είπε ότι αναμένει «να γίνει σύντομα».

Ο Ράις αποκάλυψε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα μετάσχει στο Eurogroup του Λουξεμβούργου της 21ης Ιουνίου. Ανέφερε μάλιστα ότι η Κριστίν Λαγκάρντ συνηθίζει να παρευρίσκεται στο συγκεκριμένο Eurogroup του Λουξεμβούργου, καθώς παρουσιάζει εκεί την έκθεση του Ταμείου για τις προοπτικές της ευρωζώνης στους υπουργούς Οικονομικών της περιοχής.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν το θέμα της Ελλάδος και συγκεκριμένα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει τη συνοδό των ηγετών της G7 στον Καναδά ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. «Δεν έχω κάποια ενημέρωση για το εάν στο G7 θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα», είπε.