Quantcast
Ένταση στο Ευρωκοινοβούλιο για τη νέα Κομισιόν - slpress.gr

Μία αποδυναμωμένη ομάδα παρουσιάζεται από σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν την έναρξη του μεγάλου προφορικού τεστ που θα οδηγήσει στην επικύρωση της νέας Κομισιόν που φέρει την υπογραφή της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου, οι 26 υποψήφιοι επίτροποι θα αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών. Το πράσινο φως των ευρωβουλευτών είναι υποχρεωτικό για την ανάληψη των καθηκόντων τους. Στο παρελθόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν δίστασε, το 2014, να απορρίψει την υποψηφιότητα ενός σλοβένου υποψηφίου. Οσο για τον γάλλο σοσιαλιστή Πιερ Μοσκοβισί και τον ισπανό συντηρητικό Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, οι υποψηφιότητές τους δεν εγκρίθηκαν παρά έπειτα από μία διευθέτηση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ομάδα έχει δεχθεί ήδη πλήγματα.

Ηδη, οι ευρωβουλευτές ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέρριψαν για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων τις υποψηφιότητες της ρουμάνας σοσιαλδημοκράτη Ροβάνα Πλουμπ (Μεταφορές) και του ούγγρου συντηρητικού Λάζλο Τροσάνι (Γειτονία και Διεύρυνση). Κατά την διάρκεια ψηφοφορίας, τα μέλη επιτροπής του κοινοβουλίου «επιβεβαίωσε ότι οι δύο επίτροποι δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξαιτίας υποψιών για σύγκρουση συμφερόντων», γεγονός που μπλοκάρει τον διορισμό τους» ανακοίνωσε η Μανόν Ομπρί, βουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE).

Προηγουμένως, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της για τα δύο αυτά πρόσωπα. Η άρνηση της επιτροπής προκάλεσε την διακοπή των ακροάσεων αυτών των δύο υποψηφίων, αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την κοινοβουλευτική επιτροπή να διευκρινίσει περαιτέρω την απόφασή της, είτε ζητώντας περισσότερα στοιχεία είτε απαιτώντας από τα δύο κράτη μέλη να ορίσουν νέους υποψηφίους.

Η Ροβάνα Πλουμπ ελέγχεται από το Κοινοβούλιο για προβληματικά δάνεια, ενώ ο Λάζλο Τροσάνι για τις σχέσεις του με το δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε το 1991, πριν αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της διαφθοράς Olaf έδωσε αντίθετα το πράσινο φως για την υποψηφιότητα του Πολωνού Γιάνους Βολτσισόφσκι, ζητώντας την κάλυψη εκ μέρους του ταξιδιωτικών εξόδων ύψους 11.250 ευρώ χωρίς να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον του.

Η Olaf διεξάγει δεύτερη έρευνα για την Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, η οποία έχει υπάρξει επίσης ευρωβουλευτής. Ο φάκελός της παραμένει ανοικτός, αλλά η ίδια επέστρεψε το ποσόν των 45.000 των αδικαιολογήτως καταβληθέντων σε αυτήν εξόδων. Η Σιλβί Γκουλάρ (Εσωτερική Αγορά) έλαβε το πράσινο φως της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων, αλλά δεν θα αποφύγει τις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, όπως και ορισμένοι ακόμη συνυποψήφιοί της.

Κομισιόν: «Σύντομη αναφορά για τα ελληνοτουρκικά»

Ερευνα για κατηγορίες για διαφθορά κατά του Βέλγου Ντιντιέ Ρεντέρ (Δικαιοσύνη) τέθηκε την Παρασκευή στο αρχείο. Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ, υποψήφιος ως νέος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο οποίος βαρύνεται με την επιβολή προστίμου ύψους 30.000 πέρυσι για την πώληση μετοχών μίας εταιρείας στης οποίας το διοικητικό συμβούλιο συμμετείχε λίγο πριν κηρύξει στάση πληρωμών. «Ολοι οι υποψήφιοι θα έχουν ίσες ευκαιρίες, αλλά οι υποψήφιοι θα πρέπει να μας πείσουν ότι έχουν τα προσόντα για την θέση και ότι η ακεραιότητά τους είναι αναμφισβήτητη», όπως ανακοίνωσαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι ευρωβουλευτές είναι επίσης πιθανόν ότι θα ελέγξουν, εκτός από πρόσωπα, και τίτλους χαρτοφυλακίων, όπως είναι ο τίτλος «Προστασία του ευρωπαϊκού μας τρόπου ζωής». Υποψήφιος για την αρμοδιότητα είναι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και το χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει την Μετανάστευση και τις Υποθέσεις Εσωτερικής Πολιτικής. Ο τίτλος προκάλεσε πολεμική. Απέναντι στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα περιθώρια ελιγμών της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι περιορισμένα, καθώς ο διορισμός της επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο με ισχνή πλειοψηφία 9 βουλευτών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.