Ένταση στο Κόσοβο, λόγω της επίσκεψης Βούτσιτς

-

Αλβανοί Κοσοβάροι απέκλεισαν την πρόσβαση σε ένα χωριό, στο οποίο αναμένεται να μεταβεί ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επισκέπτεται τους Σέρβους του Κοσόβου.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, ο κύριος δρόμος από τη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο, προς το χωριό Μπάνιε, έναν σερβικό θύλακα 60 χλμ. νοτιοανατολικά, αποκλείστηκε περίπου στα μισά της διαδρομής και συγκεκριμένα στο Σρμπίτσα/Σκεντεράι.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον δρόμο και έφτιαξαν ένα οδόφραγμα από κορμούς δέντρων και οχήματα, φωνάζοντας συνθήματα και κρεμώντας πανό που έγραφαν «ο Βούτσιτς δεν θα περάσει» και «εκείνοι που διέπραξαν γενοκτονία σε βάρος αθώων πολιτών δεν μπορούν να περάσουν».

Την ίδια ώρα, η δημόσια σερβική τηλεόραση, RTS, μεταδίδει ότι οδοφράγματα έχουν στηθεί σε όλα τα σημεία πρόσβασης προς το χωριό Μπάνιε και αποδίδει τις κινητοποιήσεις σε πρώην μέλη του ου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK).

Ο Σέρβος πρόεδρος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Κόσοβο για να παρουσιάσει στους Σέρβους τις εξελίξεις στον διάλογο με τις αρχές της Πρίστινα, ο οποίος γίνεται υπό την αιγίδα των Βρυξελλών. Στο χωριό Μπάνιε τον περιμένουν περίπου 300 Σέρβοι κάτοικοι. Το μεσημέρι ο Βούτσις αναμένεται να μιλήσει σε πλατεία στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα, όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειονότητα.

Η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας της, η οποία ανακηρύχθηκε το 2008 και έχει αναγνωριστεί από τουλάχιστον 110 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η σύγκρουση ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, την περίοδο 1998-1999, είχε ως αποτέλεσμα  περισσότερους από 13.000 νεκρούς, από τους οποίους οι περίπου 10.000 ήταν Αλβανοί του Κοσόβου.

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.