Επέκταση κυρώσεων κατά Μαδούρο ζητά ο Καναδάς

-

Η κυβέρνηση του Καναδά συζητά με τους εταίρους της την επέκταση των κυρώσεων που επιβάλλονται σε βάρος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος πιέζεται από την αντιπολίτευση, την Ουάσινγκτον και μέρος της διεθνούς κοινότητας να παραιτηθεί, δήλωσε η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ.

«Έχουμε προσθέσει πολλά από τα ηγετικά στελέχη του καθεστώτος του Μαδούρο στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε κυρώσεις. Συζητάμε τώρα με τους εταίρους μας τρόπους ο κατάλογος να επεκταθεί, ώστε να είναι πιο οδυνηρός» για την κυβέρνηση στο Καράκας, δήλωσε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας.

Η Φρίλαντ, που μίλησε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης έπειτα από τη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας στην Μπογοτά της Κολομβίας με αντικείμενο την κρίση στη Βενεζουέλα, δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης της Βενεζουέλας τη Δευτέρα. Προέτρεψαν ταυτόχρονα τους συμμάχους τους να δεσμεύσουν τους πόρους της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας, της PdVSA. Οι ανακοινώσεις αυτές ακολούθησαν τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου, όταν η κυβέρνηση εμπόδισε τη μεταφορά από την αντιπολίτευση στην επικράτεια της Βενεζουέλας της ανθρωπιστικής βοήθειας που εστάλη κυρίως από την Ουάσινγκτον.

«Υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο γίνεται πιο απελπισμένο και αδιάλλακτο, όπως έδειξε η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον του ίδιου του λαού του», σημείωσε η Φρίλαντ. Ωστόσο, επέμεινε στη θέση της Ομάδας της Λίμας ότι δεν υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μαδούρο και τον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι «όλες οι επιλογές» παραμένουν πάνω στο τραπέζι. Ερωτηθείσα τι μπορεί να επιτύχει η Ομάδα της Λίμας, καθώς η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν δείχνει καμία διάθεση να εγκαταλείψει την εξουσία, η Φρίλαντ απάντησε ότι επεκτείνει τον αριθμό των χωρών που τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό και τον αναγνωρίζουν ως τον νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Βουλής, του μοναδικού θεσμού της λατινοαμερικάνικης χώρας υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας την 23η Ιανουαρίου.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.