Μέτωπο κατά Σαλβίνι για να μην γίνουν πρόωρες εκλογές
13/08/2019Η Γερουσία πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, μετά την απόφαση του Σαλβίνι να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Κόντε. Ο επικεφαλής της Λέγκας επιδιώκει την κατάρρευση της κυβέρνησης και την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, υπάρχουν ωστόσο και εκτιμήσεις ότι η διαδικασία απλώς θα επισημοποιήσει το “διαζύγιο” της Λέγκας με τους “Πεντάστερους”.
Σήμερα η Γερουσία αναμενόταν να αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής, μετά την αποτυχία των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων να καταλήξουν σε μια ομόφωνη απόφαση. Οι περισσότεροι πάντως προέκριναν την 20η Αυγούστου και αυτήν την ημερομηνία όρισε και η Γερουσία, όχι όμως για την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής του Σαλβίνι, αλλά για να απευθύνει ο πρωθυπουργός Κόντε ομιλία προς το Κοινοβούλιο.
Το σχέδιο του Σαλβίνι
Η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) συγκυβερνούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, οι διαφορές τους έχουν ενταθεί. Αποκορύφωμα της κρίσης ήταν η ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας σε μια πρόταση των “Πεντάστερων” για την κατάργηση του έργου ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης Τορίνου-Λιόν. Υπέρμαχος του έργου ο Σαλβίνι καταψήφισε την πρόταση του κυβερνητικού εταίρου του και συντάχθηκε με την πρόταση που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα.
Είχε προειδοποιήσει βεβαίως, ότι από τη στάση του Κινήματος Πέντε Αστέρων θα κριθεί το μέλλον της κυβέρνησης Κόντε και μετά τις φραστικές απειλές προχώρησε στην κατάθεση πρότασης μομφής. Αν ο Κόντε χάσει την ψηφοφορία και πέσει η κυβέρνησή του, ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα θα πρέπει ή να προκηρύξει νέες εκλογές ή να ζητήσει από κάποιον άλλον ηγέτη κόμματος να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα πέσει όμως η κυβέρνηση Κόντε;
Η Λέγκα του Σαλβίνι διαθέτει αυτή τη στιγμή μικρότερο αριθμό βουλευτών και γερουσιαστών από το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Στις ευρωεκλογές, ωστόσο, η Λέγκα ήρθε πρώτη με 35%, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που έλαβαν οι “Πεντάστεροι” του Ντι Μάιο, και ο Σαλβίνι επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτήν την άνοδο με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Το ποσοστό των ευρωεκλογών, κυρίως όμως τα ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Λέγκα, επιτρέπουν στον Σαλβίνι να φιλοδοξεί ότι μπορεί να κυβερνήσει την Ιταλία μόνος του ή στο χειρότερο σενάριο με την στήριξη άλλων δεξιών ή μικρών ακροδεξιών κομμάτων.
Το φλερτ με το Δημοκρατικό Κόμμα
Τα σχέδια αυτά μπορούν όμως να ανατραπούν, αν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων σχηματίσει νέο κυβερνητικό συνασπισμό με άλλα κόμματα, όπως το Δημοκρατικό, η συνεργασία με το οποίο ακούγεται ήδη. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα σενάρια για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, κάτι που δεν επιθυμεί ούτε ο πρόεδρος Ματαρέλα, το οποίο όμως έχει τις δυσκολίες του στο να γίνει πράξη.
Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι επίσης διχασμένο σε ό,τι αφορά την κατασκευή του TAV, της υπερταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης Τορίνου-Λιόν. Οι οπαδοί του πρώην πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, τάσσονται υπέρ του έργου, όμως ο σημερινός γραμματέας του κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, είχε ζητήσει από τους γερουσιαστές να μην το υποστηρίξουν.
Ο Τζινγκαρέτι αποσκοπούσε βεβαίως στο να διευρυνθεί το ρήγμα ανάμεσα στους “Πεντάστερους” και την Λέγκα, κάτι που τελικά πέτυχε. Ο Σαλβίνι, ωστόσο, δεν δίστασε να υποστηρίξει την εναλλακτική πρόταση του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία ακολούθησε αυτήν του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, που καταψηφίστηκε. Αρκετοί πάντως εκτιμούν ότι αυτές οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν, μπροστά στον κίνδυνο να “παραδοθεί” η χώρα στις εθνικιστικές πολιτικές του Σαλβίνι, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν την Ιταλία ακόμη και εκτός ΕΕ, όπως φάνηκε το Σαββατοκύριακο από τις δηλώσεις που έκαναν πολιτκοί παράγοντες στην Ιταλία.
Αντι-Σαλβίνι μέτωπο
Ο πρώην πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του για την άνοδο του Σαλβίνι, εκφράζοντας φόβους, ότι, αν δεν τον σταματήσει κάποιος τώρα, θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και την «απόλυτη πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα, ο διάδοχός του στην πρωθυπουργία, Ματέο Ρέντσι, πρότεινε όλοι οι βουλευτές, ακόμη και αυτοί της Λέγκας, να υποστηρίξουν μια «θεσμική κυβέρνηση». Αυτή, σύμφωνα με τον Ρέντσι, θα μπορούσε να είναι μια «νέα κυβέρνηση Κόντε», με βασικό κορμό το Κίνημα Πέντε Αστέρων και με την στήριξη άλλων κομμάτων, όπως το Δημοκρατικό.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει βέβαια την σχετική πλειοψηφία στη Βουλή, οι ευρωεκλογές ωστόσο απέδειξαν ότι αυτό είναι αναντίστοιχο με την βούληση του εκλογικούς σώματος. Και αυτό γιατί το Κίνημα έχασε σχεδόν τους μισούς ψηφοφόρους από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, σε αντίθεση με την Λέγκα που τους διπλασίασε.
Ο Σαλβίνι, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε κυρίαρχο του παιχνιδιού, πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση για να καταγγείλει «παλατιανούς ελιγμούς», απαντώντας ακόμη και σε εκείνους που τον χαρακτηρίζουν «δικτάτορα». Οι δικτάτορες δεν ζητάνε ψηφοφορίες, είπε ο επικεφαλής της Λέγκας, προσθέτοντας ότι «αυτοί που δεν θέλουν να ψηφίσουν είναι αυτοί που δεν αγαπούν τη δημοκρατία».
Πέρα όμως από αυτά που θέλει και επιδιώκει ο Σαλβίνι, αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι ο πρόεδρος Ματαρέλα, ο οποίος θα “μιλήσει”, έτσι κι αλλιώς, μετά την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής. Γι αυτό και για την ώρα απολαμβάνει τις θερινές διακοπές του, αφήνοντας τις ζυμώσεις και τις διεργασίες στα κόμματα. Ο Ματαρέλα είναι, άλλωστε, πολέμιος των πρόωρων εκλογών, αλλά και του ηγέτη της Λέγκας, και θα έβλεπε με πολύ καλό μάτι ένα αντι-Σαλβίνι μέτωπο στην ιταλική Βουλή και Γερουσία. Στην ιταλική κοινωνία, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Στο κλίμα του αντι-Σαλβίνι μετώπου κινήθηκε και η σημερινή συνεδρίαση της Γερουσίας, η οποία αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης να μην διεξαγάγει μια απευθείας ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ηγέτης της Λέγκας. Αντιθέτως, και σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, αποφάσισε να επιτρέψει στον Κόντε να απευθύνει ομιλία στην ιταλική άνω βουλή, πριν από την ψηφοφορία. Κάτι το οποίο ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 20 Αυγούστου.
Πρόκειται για μια αρνητική για τον Σαλβίνι εξέλιξη, η οποία δίνει χρόνο στα κόμματα για διαβουλεύσεις, παραλλήλως όμως μεταθέτει το κέντρο βάρους της πολιτικής αντιπαράθεσης. Και αυτό γιατί πλέον στο Κοινοβούλιο δεν θα ακουστεί πρώτα το “κατηγορώ” του ηγέτη της Λέγκας για την κυβέρνηση Κόντε, αλλά η αναγκαιότητα της συνέχισης του βίου της από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.