Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και στόχοι για κοινωνική πλειοψηφία από τον Μητσοτάκη

-

Κάλεσμα προς όλους του Έλληνες «να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης» απηύθυνε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως «η φετινή ΔΕΘ γίνεται στη σκιά ενός μεγάλου πένθους. Η συγκυρία αποτελεί θλιβερό επίλογο μιας αποτυχημένης κυβέρνησης», ενώ πρόσθεσε ότι «έχει σπάσει το συμβόλαιο που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία, αυτή η άρρητη συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας, μεταξύ παραγωγής και οικονομίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για «την αύξηση της υπογεννητικότητας», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα σταδιακά γερνάει και χάνει τον οικονομικό της δυναμισμό». Προειδοποίησε επίσης ότι «ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής» για να ζητήσει «από τους Έλληνες να δουλέψουμε όλοι μαζί για να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σε δώδεκα μήνες θα ξαναπάει στην ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι "οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ό,τι θετικό υπήρχε από το χθες και ανέδειξαν τις χειρότερες όψεις του". Εκτίμησε επίσης ότι "θα φύγουν όπως τους αξίζει. Όχι απλώς ηττημένοι αλλά κυρίως απαξιωμένοι".

Έξι στόχοι για κοινωνική πλειοψηφία

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο στη συνέχεια για έξι στόχους που «μπορούν να γίνουν σημείο συνάντησης και συμπόρευσης μιας πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας». Αυτοί οι στόχοι, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι:

«Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους.

Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας και

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες».

Δεσμεύσεις Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για:

  • Την καταβολή του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και όχι στο κράτος,  επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του για μείωση κατά 30%.
  • Άρση των capital controls μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης από τη ΝΔ.
  • Μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%.
  • Δραστική μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Μείωση εισφορών για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, στο 15%.
  • Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις μέσα σε δύο χρόνια.
  • Άμεση μείωση του ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11%.
  • Ενίσχυση του κομβικού ρόλου του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

 

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.