Έκλεισε για Βερολίνο ο Ερντογάν

-
326
Ανακοίνωσε την νίκη του ο Ερντογάν – Έχουμε δεύτερο γύρο λέει η αντιπολίτευση

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αντέκρουσε την κριτική για μια επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας παραλλήλως δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο Ερντογάν έχει προσκληθεί να επισκεφτεί τη Γερμανία.

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε όπως αρμόζει έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, και αυτό έχει κάνει ο Γερμανός πρόεδρος», δήλωσε ο Μάας.

Την είδηση είχε δημοσιεύσει το Σάββατο η Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο και στην Άγκυρα, και πριν την δήλωση του Μάας δεν υπήρχε κανένα επίσημο σχόλιο από τις δύο κυβερνήσεις.

Η είδηση ωστόσο είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Γερμανία, καθώς μία επίσημη επίσκεψη περιλαμβάνει υποδοχή από τον Γερμανό πρόεδρο με στρατιωτικές τιμές και επίσημο δείπνο. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Τζεμ Οζντεμίρ, τον τουρκικής καταγωγής ηγέτη των Πρασίνων της Γερμανίας, ο οποίος αποδοκίμασε τα σχέδια επίσκεψης Ερντογάν. Ο Οζντερίμ υποστήριξε μάλιστα ότι ο Ερντογάν «δεν είναι κανονικός πρόεδρος σε μια δημοκρατία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας όμως έχει διαφορετική άποψη και γι αυτό τόνισε ότι  πιστεύει πως «πρέπει να συνομιλείς με ανθρώπους με τους οποίους έχεις πολλά ανοιχτά ζητήματα».

Η επίσκεψη θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στη Γερμανία μετά το 2014 και η πρώτη μετά την ανάληψη της τουρκικής προεδρίας. Στόχος της είναι η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί από μια σειρά διενέξεων σχετικών με τα μέτρα καταστολής που επέβαλε ο Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων μάλιστα φυλακίστηκαν και Γερμανοί πολίτες και δημοσιογράφοι.