Ερντογάν: Μπορούμε και χωρίς τις ΗΠΑ, όπως στην Κύπρο το 74

-
Τι σηματοδοτεί ο αγωγός EastMed - Ο Τραμπ σε αδιέξοδο, Μιχάλης Ιγνατίου

Πλήρη υποστήριξη στην πολιτική του Αττίλα δίνει ο Ερντογάν με άρθρο του στους New York Times. Ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει προκλητικά ότι «την δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον».

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Ερντογάν στο άρθρο μέσω του οποίου στέλνει προειδοποιήσεις στην Ουάσινγκτον ότι θα αναζητήσει νέους συμμάχους, την ώρα που ο διπλασιασμός των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου ωθεί σε νέα κατρακύλα την τουρκική λίρα.

Ο Ερντογάν αναφέρει ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι επισφαλής και υπογραμμίζει ότι  «αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας πιθανόν να κινδυνεύει».

Προειδοποιεί μάλιστα την Ουάσινγκτον ότι «προτού να είναι πολύ αργά, θα πρέπει να εγκαταλείψει την στρεβλή άποψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη» και την καλεί «να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές».

Σημειώνει τέλος ότι αν αποτύχει η αντιστροφή αυτής της «μονομέρειας και της έλλειψης σεβασμού θα μας αναγκάσει να ξεκινήσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.