Έβγαλε χολή ο Χαμενεΐ για την Ευρώπη

-

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνέστησε τον περασμένο Ιούλιο στην ιρανική κυβέρνηση να μην στηριχθεί στις προσπάθειες των Ευρωπαίων να προστατεύσουν την Τεχεράνη από τις αμερικανικές κυρώσεις. Οι συστάσεις αυτές είχαν γίνει σε συνάντηση που είχε με το υπουργικό συμβούλιο, μερικούς μήνες μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και την εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στη χώρα.

Η ομιλία αυτή του Χαμενεΐ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, εννέα μήνες μετά την συνάντησή του με το ιρανικό υπουργικό συμβούλιο, έδειξε ότι την ώρα που ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί προσπαθούσε να σώσει την πυρηνική συμφωνία με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας δεν ήταν αισιόδοξος όσον αφορά αυτές τις προσπάθειες.

Οι Ευρωπαίοι θα πουν φυσικά ότι προστατεύουν τα ιρανικά συμφέροντα με το πακέτο τους «αλλά (η ιρανική κυβέρνηση) δεν θα πρέπει να το θεωρήσει αυτό ουσιώδες», αναφέρεται ότι είπε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπό του.

Τα σχόλια αυτά του Χαμενεΐ δόθηκαν στη δημοσιότητα μια εβδομάδα μετά την απόρριψη από τον Ροχανί της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, του πρωτεργάτη της συμφωνίας αυτής με τους δυτικούς για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο σκεπτικισμός αυτός του Χαμενεΐ δημιουργεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των σημερινών και των παρελθοντικών προσπαθειών του Ζαρίφ να διατηρήσει ζωντανή τη συμφωνία με τους δυτικούς.

Το Ιράν και έξι μεγάλες δυτικές δυνάμεις σύναψαν την συμφωνία αυτή για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης το 2015 έπειτα από περισσότερο από δέκα χρόνια διαπραγματεύσεων. Βάσει της συμφωνίας, οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο Ιράν από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον ΟΗΕ ήρθησαν σε αντάλλαγμα για την συμφωνία της Τεχεράνης να επιβάλει μακροπρόθεσμα περιορισμούς στο πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο η Δύση πίστευε ότι αποσκοπούσε στη δημιουργία πυρηνικού όπλου.

Ο Χαμενεΐ είπε ότι η συμφωνία αυτή δεν έλυνε «κανένα οικονομικό πρόβλημα» του Ιράν και προέβλεψε ότι ο μηχανισμός που πρότειναν οι Ευρωπαίοι για να θωρακίσουν τις συναλλαγές με το Ιράν κατά των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ δεν θα έδινε ούτε αυτός λύση στα οικονομικά προβλήματα.

Οι Ευρωπαίοι «είναι κακοί. Είναι πραγματικά κακοί. Έχω πολλά να πω για τους Ευρωπαίους όχι λόγω των σημερινών τους πολιτικών, αλλά για την κακή τους φύση τους τελευταίους αιώνες», είπε.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.